Στα τιμολόγια ρεύματος ο «λογαριασμός» ελλείμματος των επιδοτουμένων βαρόνων ΑΠΕ
 •  

  Αναπροσαρμογή του ΕΤΜΕΑΡ (Ειδικό Τέλος Μείωσης Εκπομπών Αερίων Ρύπων), με απόφαση της ΡΑΕ που θα εκδοθεί μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου 2016, που μεταφράζεται σε αύξηση των τιμολογίων ηλεκτρικού ρεύματος, προβλέπει η ρύθμιση για τον μηδενισμό του ελλείμματος των ΑΠΕ, παρά τα όσα περί του αντιθέτου υποστήριξε στη Βουλή ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνος Σκουρλέτης. 
  Οπως προκύπτει, μάλιστα, από τα επίσημα στοιχεία για την εξέλιξη του ελλείμματος και τις σχετικές προβλέψεις του νομοσχεδίου για την κάλυψή του, οι καταναλωτές θα κληθούν μέσω της αναπροσαρμογής του ΕΤΜΕΑΡ να καλύψουν κατά το 2016 (πιθανότατα με αναδρομικές αυξήσεις από τον Ιούλιο) περί τα 290 εκατ. ευρώ από το συνολικό έλλειμμα των 330 εκατ. ευρώ στο τέλος του έτους και για το 2017 περί τα 265 εκατ. ευρώ από το συνολικό έλλειμμα των 400 εκατ. ευρώ αντιστοίχως.

  της ΧΡΥΣΑΣ ΛΙΑΓΓΟΥ 
  kathimerini.gr
  Τα ποσά προκύπτουν με βάση τη μεθοδολογία που προβλέπει το νομοσχέδιο και ανέπτυξε χθες κατά τη συζήτησή του στη Βουλή ο κ. Σκουρλέτης, σχετικά με τον επιμερισμό του κόστους που θα αναλάβουν οι προμηθευτές ρεύματος για τον μηδενισμό του ελλείμματος σε βάθος τριετίας. Με βάση το νομοσχέδιο για τη στήριξη των ΑΠΕ που υπερψηφίστηκε χθες από τη Βουλή, για την κάλυψη του ελλείμματος του λογαριασμού ΑΠΕ τη διετία 2016-2017 θεσπίζεται χρέωση των προμηθευτών ενέργειας που υπολογίζεται βάσει του μεριδίου αγοράς και της διαφοράς της μεσοσταθμικής τιμής που διαμορφώνεται στη χονδρεμπορική αγορά με τη συμμετοχή των ΑΠΕ και αυτής που θα διαμορφωνόταν χωρίς τη συμμετοχή των ΑΠΕ. Προκειμένου να ελαφρύνει τον λογαριασμό κατά το δυνατόν στη ΔΕΗ, η οποία ως προμηθευτής του 90% των καταναλωτών καλείται να πληρώσει το μάρμαρο, ο κ Σκουρλέτης μέσω του νομοσχεδίου εισηγείται σταδιακή επιβάρυνση σε ορίζοντα τριετίας, με την πρώτη δόση να καταβάλλεται τον Οκτώβριο του 2016. Απαντώντας στους βουλευτές της αντιπολίτευσης που άσκησαν κριτική για την επιβάρυνση που προκαλούν οι εν λόγω ρυθμίσεις στη ΔΕΗ, ο κ. Σκουρλέτης απέκρυψε τις αυξήσεις που έρχονται μέσω της αναπροσαρμογής του ΕΤΜΕΑΡ λέγοντας χαρακτηριστικά «η κυβέρνηση είχε τρεις επιλογές: νέο “κούρεμα”, αύξηση του ΕΤΜΕΑΡ για τους καταναλωτές ή τη λύση που επιλέχθηκε με το κόστος στους προμηθευτές» και συμπλήρωσε: «Είναι λογικό να υπάρξει το τέλος προς τους προμηθευτές».

  Ωστόσο, το νομοσχέδιο στο άρθρο 23 προβλέπει ρητά αναπροσαρμογή και στο ΕΤΜΕΑΡ και αναφέρει χαρακτηριστικά: «Η απόφαση της ΡΑΕ για τον επαναπροσδιορισμό του τέλους ΕΤΜΕΑΡ... εκδίδεται μέχρι τις 30/9/2016, λαμβάνοντας υπόψη τα έσοδα του λογαριασμού με βάση τις διατάξεις της παρούσας περίπτωσης. Για την περίοδο 2016-2017, το ύψος των μοναδιαίων χρεώσεων καθορίζεται κατά τρόπο ώστε στο τέλος της διετίας να μην προκύπτει έλλειμμα του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ και ΣΗΘΥΑ Διασυνδεδεμένου Συστήματος και Δικτύου». Η ΡΑΕ, δηλαδή, αφού υπολογίσει το έλλειμμα που θα καλυφθεί από τους προμηθευτές με βάση τη μεθοδολογία του νομοσχεδίου, στη συνέχεια θα εκδώσει απόφαση για την αναπροσαρμογή του ΕΤΜΕΑΡ σε ύψος που να καλύπτει το έλλειμμα.

  Η ΔΕΗ  ζήλεψε φαίνεται... τις νέες υποσχέσεις φερεγγυότητας Σκουρλέτη..... για την απόδοση οφειλομένων τελών των αιολικών πάρκων (Δες εδώκαι εξέδωσε Δελτίο Τύπου διαψεύδοντας ως συνήθως τις ανάλογες αυξήσεις στους λογαριασμούς των καταναλωτών 


  ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
  η ΔΕΗ για το ΕΤΜΕΑΡ

  Καμία αύξηση στα τιμολόγια
  1. Με αφορμή δημοσιεύματα ότι δήθεν η ΔΕΗ θα μετακυλήσει στους πελάτες της την
  επιβάρυνσή της από τις διατάξεις του Νόμου για τις ΑΠΕ που ψηφίστηκε χθες στη
  Βουλή, η Εταιρεία αποδεικνύοντας έμπρακτα ότι είναι πάντα δίπλα στον καθημερινό
  αγώνα των πελατών της, ανακοινώνει ότι σε ουδεμία αύξηση θα προβεί στο κόστος
  ηλεκτρικής ενέργειας των τιμολογίων της.

  2. Σε ό,τι αφορά το ΕΤΜΕΑΡ (τέλος για τις ΑΠΕ) υπογραμμίζεται ότι η τιμή του
  διαμορφώνεται από την Πολιτεία, και βέβαια δεν αφορά τη ΔΕΗ. Σε ό,τι αφορά το ύψος
  της αποζημίωσης των παραγωγών ΑΠΕ σε συνάρτηση με τη συνεπεία της ενέργειας των
  ΑΠΕ, μείωση της οριακής τιμής του συστήματος, τα μεγέθη που αναφέρονται (π.χ. 6
  ευρώ/ MWH) είναι τουλάχιστον αμφισβητήσιμα με βάση τους υπολογισμούς της ΔΕΗ.
  Θεωρείται αυτονόητο ότι το τελικό μέγεθος που θα προκύψει με τη διαδικασία που
  προβλέπει ο νόμος, θα είναι προϊόν αντικειμενικής μελέτης και διαβούλευσης όλων των
  ενδιαφερόμενων μερών.
  Υπενθυμίζεται πάντως ότι η ΔΕΗ ως προμηθευτής καταβάλλει ήδη στους παραγωγούς
  των ΑΠΕ τη διαφορά μεταξύ της οριακής τιμής και του μέσου μεταβλητού κόστους των
  θερμικών συμβατικών μονάδων παραγωγής.

  3. Τέλος, και με αφορμή τις ευνοϊκές ρυθμίσεις για την αποζημίωση των παραγωγών ΑΠΕ
  που εισήγαγε ο νόμος, η ΔΕΗ επαναφέρει το πάγιο αίτημά της για απόδοση του
  ΕΤΜΕΑΡ στους δικαιούχους μόνο αφού το εισπράξει. Στο σημείο αυτό προστίθεται ως
  χαρακτηριστικό παράδειγμα ο διακανονισμός των 36 δόσεων. Είναι ακατανόητο η ΔΕΗ
  να κάνει 36 δόσεις για την εξόφληση των οφειλών στις οποίες συμπεριλαμβάνεται και η
  είσπραξη του ΕΤΜΕΑΡ, και να υποχρεούται να το καταβάλει στους παραγωγούς ΑΠΕ
  εφάπαξ και προκαταβολικά. Είναι απολύτως απαραίτητο τις όποιες δυσκολίες των
  πολιτών, των επιχειρήσεων και της κοινωνίας συνολικά να μην τις επωμίζεται μόνον η
  ΔΕΗ.