42 Χιλιόμετρα στον Όλυμπο! Παναγιώτης Ε. Κόλλιας.
 • Ο Ορειβατικός Μαραθώνειος στον Όλυμπο είναι από τους πιο δύσκολους στον κόσμο και για αυτόν τον λόγο προσελκύει το ενδιαφέρον των καλύτερων δρομέων μακρυνών αποστάσεων από παντού στην Γη.


  Φέτος ανάμεσα τους και ο αδελφός μου, Παναγιώτης Κόλλιας που κέρδισε και αυτήν την κορφή των μεγάλων αποστάσεων, μετά τον κλασσικό Μαραθώνιο ,τον γύρω των Ιωαννίνων και άλλους.

  Μάθημα ζωής και παράδειγμα καλής φυσικής κατάστασης που ανατρέπει τον χρόνο και σβήνει τις ηλικίες.
  Μπράβο Παναγιώτη! 
  Μπράβο και στον Βαγγέλη Ανάστο, που έβγαλε επάξια τον Μαραθώνιο.


  Φωτογραφίες από την Ειρήνη Ρεγκούκου που περπάτησε τον Όλυμπο!

  30ος Ορειβατικός Μαραθώνιος Ολύμπου 2016Ο ΕΟΣ Θεσσαλονίκης ανακοινώνει τη διοργάνωση του 30ού Ορειβατικού Μαραθωνίου Ολύμπου.  Ο αγώνας αυτός γεννήθηκε το 1986, όταν μία παρέα από μέλη του ΕΟΣ-Θ οραματίστηκαν μία ορειβατική διοργάνωση με πεδίο το αγαπημένο βουνό όλων των ορειβατών και περιηγητών στην Ελλάδα,  τον μυθικό Όλυμπο.

  Από την μακρινή εκείνη ημέρα πολλά έχουν αλλάξει, ο μαραθώνιος με τα χρόνια έχει μεγαλώσει σε αριθμό συμμετοχών, αλλά και σε αριθμό εθελοντών, τον μεγάλο πυλώνα που στηρίζει τη διοργάνωση. Το μόνο στοιχείο που παραμένει ίδιο είναι ο ενθουσιασμός όλων όσων παίρνουν μέρος, οργανωτές, δρομείς, εθελοντές και θεατές.

  Ιστορικό
  O Oρειβατικός Μαραθώνιος του Ολύμπου είναι ο πρώτος, στο είδος του αγώνας, που έγινε στην Ελλάδα  στον οποίο οι αθλητές τρέχουν 41 χιλιόμετρα περίπου ακολουθώντας την κλασσική διαδρομή ανάβασης (Γκορτσιά-Σκούρτα-Οροπέδιο Μουσών-Πριόνια-Ενιπέας-Λιτόχωρο. Ο Αγώνας θεσπίσθηκε  και αγαπήθηκε από το σύνολο του ορειβατικού κόσμου της χώρας μας.
  Το  1986 μια ομάδα ορειβατών-αναρριχητών του συλλόγου μας, με ανήσυχο πνεύ­μα και με επικεφαλής τον Δημήτριο Μπατάρα τότε πρόεδρο του ΕΟΣ, συνέλαβε την πρωτότυπη ιδέα της δημιουργίας μιας νέας μορφής ορειβασίας. Ενός μαραθώνιου δρόμου στο χώρο του βουνού και μάλιστα στην «κατοικία των 12 θεών», τον μυθικό Όλυμπο.
  Πρόκειται για έναν συνδυασμό κλασικού ανωμάλου δρόμου και ορειβασίας, προσαρ­μοσμένου στις ειδικές συνθήκες αγωνιστικής αναμέτρησης στο βουνό.
  Η επί πολλά χρόνια επιτυχημένη διεξαγωγή του οφείλεται κυρίως στη μεγάλη συμ­μετοχή αθλητών από όλα σχεδόν τα ορειβατικά σωματεία της χώρας καθώς και δρομέων μεγάλων αποστάσεων, ενώ έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον πολλών αθλητών από το εξω­τερικό.
  Η σκέψη των εμπνευστών του αγώνα τότε και σήμερα του ΕΟΣ Θεσσαλονίκης δεν είναι ο μαραθώνιος αυτός απλά να αποτελέσει μία α αθλητική αναμέτρηση ανάμεσα στις άλλες, , αλλά με αφορμή τον αγώνα να προσκαλέσει το ευρύτερο κοι­νό να συμμετάσχει σε μια μεγάλη γιορτή και να μοιραστεί μαζί με τους λάτρεις της ορειβασίας την αγάπη για το βουνό, το σεβασμό προς τη φύση και την ιδέα της κοινής προσπάθειας και της ευγενούς άμιλλας.
  Ο Ορειβατικός Μαραθώνιος του Ολύμπου διεξάγεται κατά μήνα Σεπτέμβριο κάθε χρόνο και είναι ο μοναδικός στην Ελλάδα που διοργανώνεται από Ορειβατικό Σωματείο χωρίς οικονομικό όφελος. Εξυπηρετείται δε αποκλειστικά από εθελοντές.