ΑΝΤΕΧΕΙΣ; ΤΟΤΕ ΔΕΣ: Πού πήγαν τα λεφτά που δώσαμε για να σωθούν οι τράπεζες ΟΕΟ;;
  •  Colpo Grosso μέσω του ΤΧΣ: Πού πήγαν τα λεφτά που δώσαμε στις τράπεζες;

    Colpo Grosso μέσω του ΤΧΣ: Πού πήγαν τα λεφτά που δώσαμε στις τράπεζες;

    Βαρέλι δίχως πάτο η ελληνική οικονομία - «Ανεμομαζώματα, διαβολοσκορπίσματα» δισεκατομμύρια ευρώ των Ελλήνων φορολογούμενων – Ο ρόλος του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και τα σκοτεινά σημεία ενός διαρκούς εγκλήματος

    Μέσα σε έξι χρόνια μνημονιακού παροξυσμού, οι Έλληνες έχουν πληρώσει βαρύ «φόρο αίματος» που μεταφράζεται σε δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ, για να τροφοδοτήσουν τη δήθεν διάσωση του τραπεζικού συστήματος, μέσω του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ). Είναι, όμως, έτσι τα πράγματα; Κι αν ναι, γιατί ακόμα και σήμερα η χώρα βρίσκεται στο χείλος του οικονομικού γκρεμού που την έχουν σπρώξει οι δανειστές, με μπροστάρη το Βερολίνο;

    Η Ελλάδα έχει φορτωθεί από το 2010 ως... προίκα από την κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου και του τότε υπουργού Οικονομικών, Γιώργου Παπακωνσταντίνου, έναν περίεργο «δερβέναγα», ο οποίος είχε ως κύριο στόχο του τη διάσωση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος έως το 2020.

    Για την Ιστορία, το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας συστάθηκε την 21/07/2010, δηλαδή λίγους μήνες μετά το αλήστου μνήμης διάγγελμα του ΓΑΠ από το Καστελόριζο, όπου μπήκαμε για τα καλά στο «Μνημόνιο 1». Όπως διαβάζουμε στην ιστοσελίδα του Ταμείου, «η δημιουργία του ΤΧΣ υλοποιήθηκε με τον ιδρυτικό νόμο 3864/2010 ως νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου, το οποίο δεν ανήκει στο δημόσιο τομέα, ούτε στον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Διαθέτει δε διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια, λειτουργεί κατά τους κανόνες της ιδιωτικής οικονομίας και διέπεται από τις διατάξεις του ιδρυτικού νόμου, όπως ισχύει».

    Όμως, αυτός ο ανεξάρτητος φορέας δεν έχει καταφέρει, προς ώρας, να εξηγήσει πώς εδώ και τρία χρόνια ένα ποσό της τάξεως των 50 δισ. ευρώ έχει γίνει «στάχτη και μπούρμπερη» και κανείς δεν γνωρίζει πού έχει πάει.

    Το «colpo grosso»

    Σύμφωνα με δημοσίευμα της «Ελευθεροτυπίας» τον Ιούλιο του 2013, κι ενώ η Ελλάδα βρισκόταν ήδη εντός του «Μνημονίου 2» με κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου, το ΤΧΣ φόρτωσε με χρέος ύψους 50 δισ. ευρώ το ελληνικό Δημόσιο, για να διασωθούν με «ζεστό χρήμα» οι λεγόμενες συστημικές τράπεζες, κατορθώνοντας, παράλληλα, να διατηρηθεί ο έλεγχός τους σε ιδιωτικά χέρια.

    Τι έγινε ακριβώς; Με την ανακεφαλαιοποίηση την περίοδο εκείνη των τεσσάρων τραπεζών που απαρτίζουν έως και σήμερα το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, η τελική συνεισφορά του ΤΧΣ ήταν ομόλογα του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕΤΧΣ) 24.998 εκατ. ευρώ, ενώ η συνολική αύξηση μετοχικού κεφαλαίου των τεσσάρων τραπεζών ήταν 28.595 εκατ. ευρώ.

    Παράλληλα, το ΤΧΣ έλαβε από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, στις 31/05/2013 ομόλογα ονομαστικής αξίας 7,2 δισ. ευρώ. Ως εκ τούτου το μετοχικό κεφάλαιο του Ταμείου ανήλθε στα 49,7 δισ. ευρώ. Αυτά όλα συνέβησαν το 2013.

    Κι ερχόμαστε στον Σεπτέμβριο του 2016, με φορτωμένο στις πλάτες των Ελλήνων το «Μνημόνιο 3», οπότε το ΤΧΣ εκδίδει μια έκθεση υπό τον τίτλο: «Ενδιάμεσες Οικονομικές Καταστάσεις για την τρίμηνη περίοδο που έληξε την 31/03/2016».

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΠΛΗΡΗ ΕΚΘΕΣΗ ΕΔΩ

    Στη σελίδα 14 της έκθεσης αυτής αναφέρεται πλέον πως η λογιστική αξία του Ταμείου από τα 49,7 δισ. ευρώ αγγίζει πλέον μετά βίας τα 2,5 δισ. ευρώ.

    Την περίοδο της κυβέρνησης ΝΔ – ΠΑΣΟΚ η συμμετοχή του ΤΧΣ στις τράπεζες κυμαινόταν από 35% έως 66%, κάτι που σε χρήματα μεταφράζεται σε περίπου 18,5 δισ. ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι, στο πλαίσιο της πρώτης ανακεφαλαιοποίησης, το ΤΧΣ τοποθέτησε περί τα 25 δισ. ευρώ μέσω των αυξήσεων κεφαλαίων των συστημικών τραπεζών. Σημειώνεται ότι στο τέλος Μαρτίου η αποτίμηση των μετοχών του ΤΧΣ είχε διαμορφωθεί στα 25,1 δισ. ευρώ ενώ στο τέλος του 2013 είχε διαμορφωθεί στα 22,6 δισ. ευρώ.

    Ωστόσο, στην έκθεση του Σεπτεμβρίου 2016 του ΤΧΣ, η συμμετοχή του ΤΧΣ στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα κυμαίνεται από 2,5% έως 40%.

    Συνεπώς, ας μας απαντήσει το υπουργείο Οικονομικών ή ακόμη και η ίδια η διοίκηση του ΤΧΣ, πού πήγανε τα υπόλοιπα 20 δισ. ευρώ από τον «κουμπαρά» του Ταμείου, δεδομένου ότι η συμφωνία του Αυγούστου 2015 με τους δανειστές έλεγε ότι θα έπρεπε να δοθούν συνολικά 25 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, ενώ έως σήμερα έχουν δοθεί μόλις 5,5 δισ. ευρώ;

    Εδώ, προκύπτει κι ακόμη ένα εύλογο ερώτημα: Εάν τα χρήματα αυτά δεν εκταμιεύθηκαν ποτέ από τον κορβανά του ΤΧΣ, γιατί πρέπει να ξαναπληρώσει ο ελληνικός λαός το «μάρμαρο», με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ να τον φορτώνει κάθε λίγο και λιγάκι με δυσβάσταχτα οικονομικά μέτρα;

    Συνεπώς, ο κ. Τσακαλώτος οφείλει να απαντήσει στο ερώτημα αυτό, ιδίως από τη στιγμή που οι πολίτες αυτής της ταλαίπωρης χώρας έχουν γονατίσει στην κυριολεξία από την φοροκαταιγίδα.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
    «Τρέχει» πάλι η κυβέρνηση για να λάβει την υποδόση των 2,8 δισ. ευρώ

    «Τρέχει» πάλι η κυβέρνηση για να λάβει την υποδόση των 2,8 δισ. ευρώ

    Golden boys με... ξένα κόλλυβα!

    Ένα τελευταίο ζήτημα, στο οποίο πρέπει να απαντήσει η ίδια η διοίκηση του Ταμείου είναι πως δικαιολογούνται, σύμφωνα πάντα με το δελτίο Τύπου της 23ης Σεπτεμβρίου 2016 του ΤΧΣ, οι αυξημένες δαπάνες του προσωπικού που απαρτίζει το συγκεκριμένο όργανο;

    Δείτε...

    deltio typou

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΤΧΣ

    Δηλαδή, από τη μια πλευρά ο λαός πληρώνει, από την άλλη αυτοί οι κύριοι παριστάνουν τα golden boys, κάνοντας... πάρτι με ξένα κόλλυβα!

    Ακόμη και ο πλέον αδαής επί των οικονομικών αντιλαμβάνεται πως εδώ έχουμε να κάνουμε με μια κοροϊδία πρώτου μεγέθους.

    Θα λογοδοτήσει επιτέλους κάποιος για αυτή την απίστευτη κατάσταση, κύριοι του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης; Ή θα εξακολουθείτε να στρουθοκαμηλίζετε σα να μη συμβαίνει απολύτως τίποτα;