Παραγωγικός Κάμπος Καρύστου και Λιμνοδεξαμενή
 •  

  Λιμνοδεξαμενή 'η Πυρκαγιές - Παραγωγικός Κάμπος Καρύστου και Λιμνοδεξαμενή

  Το 1992, η Κάρυστος στερήθηκε την δημιουργία λιμνοδεξαμενής, για την οποία είχε εγκριθεί και εκταμιευτεί το ποσό των 100.000.000 δραχμών για την αποζημίωση των ιδιοκτητών γης της που θα καταλάμβανε (ΦΕΚ νο 963/25-09-1992/Αριθ. 2653).

  Δε θα αναζητηθούν εδώ τα αίτια που εμπόδισαν τη δημιουργία της λιμνοδεξαμενής, αυτά θα τα κρίνει η ιστορία. Σήμερα, όμως, η δημιουργία του έργου αυτού κρίνεται πλέον αναγκαία λόγω της λειψυδρίας που μαστίζει την περιοχή, των κοινωνικών αναγκών και των συχνών πυρκαγιών.

  Φέτος, ζήσαμε τις πυρκαγιές στην περιοχή, οι οποίες, σύμφωνα με το πόρισμα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, οφείλονταν σε κολώνα της ΔΕΗ.  

  Η ηλεκτρική ενέργεια είναι αναμφίβολα απαραίτητη στη ζωή μας και η ηλεκτρική ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ) είναι το μέλλον. 

  Είναι απαραίτητο λοιπόν, να βρεθούν άμεσα τρόποι ώστε να ελαττωθεί, αφενός η πιθανότητα της πυρκαγιάς και αφετέρου η περιοχή να μην έχει τόση έντονη ξηρασία ώστε να είναι ευάλωτη στις πυρκαγιές. Επιπλέον ο όμορφος και μοναδικός κάμπος της Καρύστου μαραζώνει λόγω της έντονης λειψυδρίας. 


  Οι γεωτρήσεις πλέον δεν αποδίδουν και όσες πραγματοποιούνται ενδέχεται να έχουν υφάλμυρο νερό λόγω του χαμηλού υψομέτρου του κάμπου(10 - 15 μέτρα από την επιφάνεια της θάλασσας). 

  Δεν είναι ορθό τα νερά από τις πηγές των βουνών της Καρύστου, που τρέχουν μέχρι τα μέσα του Αυγούστου, να καταλήγουν στη θάλασσα, με αποτέλεσμα ο κάμπος να στερείται το νερό, και οι κάτοικοι να περιορίζουν την κατανάλωση του λόγω της έλλειψης.

  Ακόμη και οι πηγές που τροφοδοτούν το υδραγωγείο έχουν ελαττωμένη αποθήκευση. Με την λιμνοδεξαμενή θα εμπλουτισθεί ο υδροφόρος ορίζοντας.

  Δεν είναι σωστό η Κάρυστος με τόσα νερά να στερείται το νερό. Η Μύκονος, με την ίδια στάθμη βροχής, έχει δύο φράγματα με 3.500.000 κυβικά μέτρα νερού εξασφαλίζοντας πλήρη επάρκεια νερού, αλλά και δυνατότητα παροχής και σε άλλα νησιά. 

  Ήδη το φράγμα της Σέτας, κοντά την Κύμη τελειώνει ενώ στην Κάρυστο, με τις τόσες πηγές, το νερό χαραμίζεται. Ο μοναδικός Κάμπος διψάει καίγεται και στερείται της παραγωγικότητας που θα έπρεπε να είχε σε φυτική και ζωική παραγωγή. 

  Θα πρέπει να ενεργοποιηθούμε όλοι μας ώστε να ξεκινήσει ξανά το έργο, οι κάτοικοι, με πρωτοπόρο τη Δημοτική αρχή και την Περιφέρεια που θα βοηθήσει να ενταχθεί το έργο σε ένα από τα Προγράμματα κοινής ωφέλειας.

  Η μελέτη υπάρχει, τα σχέδια είναι έτοιμα και το έργο, όταν ολοκληρωθεί, θα βελτιώσει σημαντικά την ποιότητα ζωής μας και την παραγωγικότητα της περιοχής μας.

  Η κλιματική αλλαγή είναι πλέον πραγματικότητα. Η ξηρασία θα επιτείνεται. Οφείλουμε όλοι λοιπόν να φροντίσουμε για το παρόν το δικό μας και το μέλλον των παιδιών μας.

  Δρ. Λεωνίδας Μαμάς
  Μαιευτήρας – Γυναικολόγος
  Καλλιεργητής Κάμπου Καρύστου

  ΤΟ σχετικό ΦΕΚ νο 963/25-09-1992/Αριθ. 2653