Η Ομιλία της Προέδρου του ΣΠΠΕΝΚ στην συγκέντρωση διαμαρτυρίας στη Κάρυστο
 •  
   
  Η Ομιλία της Προέδρου του ΣΠΠΕΝΚ  Χρυσούλας Μπερέτη στην συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 23/4/2017 Πλατεία Κάρυστος:
  Ο Σύλλογος Προστασίας του Περιβάλλοντος Νότιας Καρυστίας, έχοντας πλήρη επίγνωση του ρόλου του, σχετικά με την εξαιρετικά μεγάλης κλίμακας εγκατάσταση Αιολικών Βιομηχανικών Σταθμών στην ευρύτερη περιοχή της Ν.Καρυστίας και ειδικά στον κύριο όγκο της Όχης, είναι σε θέση να ανακοινώσει ότι:

   
  Τα μεγέθη της επέμβασης στην υπό προστασία περιοχή του Καβοντόρου είναι εξωπραγματικά, χωρίς καμμία έννοια χωροθέτησης. Οι υπηρεσίες του κράτους εγκρίνουν αδειοδοτήσεις επί χάρτου.

   

   
  Η πραγματικότητα σε συγκέντρωση αιολικών στη Ν.Καρυστία είναι αδιανόητη. 46 εταιρίες ετοιμάζονται να εισβάλουν.Συνολικά τρείς απ αυτές ENEL,RF ENERGY και TERNA επιχειρούν τα εξής:

   
  1126 ΜW εκτός νεότερης υπουργικής απόφασης,209 α/γ 100-150 μέτρα ύψος 132 χλμ διανοίξεις νέων δρόμων σε απαγορευτικές κλίσεις 12% (κατολισθήσεις απεριόριστες) 3700000 κυβικά μπάζα από εκσκαφές, εκχερσώσεις,διανοίξεις βάσεων χωρίς να έχει επιλυθεί τπ που θα εναποτεθούν. 7888 σρέμματα κατάληψης εδάφους 109 πυλώνες δεκάδες σταθμοί συγκέντρωσης ηλεκτρικού ρεύματος 31 χλμ καλωδίων υψηλής τάσης
   

  Εξ ολοκλήρου η εγκατάσταση αυτών των βιομηχανιών σε ζωντανά βουνά, με κλίσεις απαγορευτικές κατά το Δασαρχείο Αλιβερίου, αποτελούν ένα λογικά ανίσχυρο επιχείρημα.

  Ο κίνδυνος να διαταραχθούν τα υπόγεια και επιφανειακά ύδατα είναι υπαρκτός, ενώ οι υδρογεωλογικές μελέτες στις Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων των εταιριών σκόπιμα ανύπαρκτες.

  Ζητάμε την κυριαρχία επί του Φυσικού εδάφους και την αποκατάσταση της αυτοεκτιμησής μας. Καί τα δύο κινδυνεύουν από την χρόνια και συστηματική προπαγάνδα των εταιριών και τοπικών παραγόντων, που εμφανίζονται να έχουν συμφέροντα από την οικολογική και οικονομική καταστροφή του τόπου.

  Προβάλλουν θέσεις εργασίας (βλέπε ΙΕΚ), ενώ κανείς δεν τις έχει εγγυηθεί.Όπως κανένας δεν εγγυάται τη φαντασίωση με τα μεγάλα αδούλευτα κέρδη.Δεν θα δώσουνε τίποτα.

  Αντίθετα από οικονομική άποψη,Η σχέση κέρδους ζημίας έχει αποδειχτεί περίτρανα και έχει
  γίνει αποδεκτό απο τους σκεπτόμενους πολίτες, ότι δεν τίθεται καν ώς ερώτημα. \

  Τα απολύτως προσωρινά κέρδη τα οποία αναιρούνται κατά πολύ από τους Δασικούς χάρτες και τη μετατροπή της γής σε Δημόσιο κτήμα,οι απολαβές απο τα τσιμέντα και τις χωματουργικές εργασίες, υστερούν σε αξία απο τον παράγοντα καταστροφή γιά πάντα, όλων των άλλων παραδοσιακών και κυρίως τουριστικών και αγροτικών δραστηριοτήτων.

  Ο παράγων γιά πάντα, θέτει πρόβλημα ευθύνης γιά την επιβίωση όλων των μελλοντικών γενεών, των οποίων το φυσικό κεφάλαιο αποφάσισαν οι έως τώρα Δημοτικές αρχές ,όπως και η παρούσα να καταχραστούν.

  Με γνώμονα την μετατροπή της πλειοψηφίας των πολιτών σε ζητιάνους και με έργα βιτρίνας, σε μιά πόλη που προσπαθεί να αναπτύξει τουρισμό ανώτερου επιπέδου, χάσαμε την διαπραγματευτική μας δύναμη.

  Θα αποδοθούν ευθύνες κατά παντός υπευθύνου γιά την καταστρατήγηση των Συνταγματικών δικαιωμάτων μας, γιά τις μη πραγματοποιημένες διαβουλεύσεις μεταξύ εταιριών και πολιτών.

  Αρνούμαστε να αποδεχτούμε και να προσυπογράψουμε ένα τέτοιο πεπρωμένο. Μπορούμε άν κατανοήσουμε το πρόβλημα να το λύσουμε.

  Η μόνη διέξοδος που μπορεί να υπάρξει είναι η καθολική αντίδραση της τοπικής κοινωνίας. 

  Είναι το μόνο που μπορεί να είναι αποτελεσματικό μαζί με τους Νομικούς αγώνες που διεξάγονται αυτή τη στιγμή.

  Παρακαλούμε να ενημερώσετε τους πολίτες που σήμερα αδιαφόρησαν ή θεωρούν τη μάχη χαμένη, ότι φέρουν την ευθύνη ακέραια, μαζί με το κράτος τους πολιτικούς και τοπικούς παράγοντες γιά όλες τις οικονομικές,κοινωνικές και πολιτιστικές επιπτώσεις.

  Η εξασφάλιση της ευημερίας μας είναι καθήκον.Και η υπεράσπιση της Όχης είναι καθήκον μας ,ώστε η αρχαία μορφή και αίγλη της να περάσει όπως είναι και στίς επόμενες χιλιετίες