Ζάχος Χατζηνικολής: Λίγη σεμνότητα και λίγος σεβασμός προς όσους υπηρετήσαν την τοπική αυτοδιοίκηση στην Νότια Καρυστία δεν βλάπτει!
  •  Σχολιασμός του υποψήφιου δημάρχου Καρύστου Ζάχου Χατζηνικολή για την ομιλία του κ. Δημάρχου Καρύστου Λευτερη Ραβιολου στο Κλειστό Γυμναστήριο.


    Σύμφωνα με το άρθρο 217 του Ν 3463 όπως τροποποιήθηκε με τον Ν 3731/2008 παρ 14 άρθρο 20, ο Δήμαρχος ΥΠΟΧΡΕΟΥΤΑΙ κάθε έτος και έως το τέλος Ιουνίου του επόμενου έτους να προβαίνει σε απολογισμό των πεπραγμένων του Δήμου του παρελθόντος έτους, σε ΕΙΔΙΚΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ του Δημοτικού Συμβουλίου, σε ό,τι αφορά την οικονομική κατάσταση, την διοίκηση του Δήμου και την εφαρμογή του προγράμματος δημοτικής δράσης, στην οποία προσκαλούνται όλοι οι Δημοτικοί Σύμβουλοι και Τοπικά Συμβούλια, καθώς και όλοι οι κάτοικοι και φορείς του Δήμου οι οποίοι φορείς και πολίτες, σύμφωνα με την σαφή διατύπωση της παρ 5 έχουν το δικαίωμα να διατυπώνουν παρατηρήσεις σχετικές με τον απολογισμό. 

    Αυτό σημαίνει διαφάνεια. Ή το κάνει ο Δήμαρχος ενός Δήμου και υπάρχει διαφάνεια, όπως σε όλη την Ελλάδα ή δεν το κάνει. ΤΕΛΟΣ. 

    Αντί αυτών, τρεις μήνες πριν τις εκλογές και για πρώτη φορά, απευθυνόμενος ο κ. Δήμαρχος στου Δημότες, είχαμε έναν ΜΟΝΟΛΟΓΟ του, όπου εύκολα παρουσίασε ΟΛΑ ΤΑ ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΩΣ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΔΗΜΟΤΙΚΑ, με μία ελάχιστη αναφορά κάποια στιγμή ότι και ο Δήμος Καρύστου στην Περιφέρεια ανήκει - γενικά και αόριστα - για να περάσει απαρατήρητο. 

    Θέλω σε αυτό το σημείο και γι’ αυτό το θέμα να ξεκαθαρίσω το εξής: Για να γίνουν τα έργα της περιφέρειας σε κάθε Δήμο, βεβαίως, ο Δήμαρχος συνεργάζεται και προτείνει, όπως και όλοι ο Δήμαρχοι της Ευβοίας, άλλωστε. 

    Άλλο αυτό, το οποίο, ασφαλώς, ο κάθε Δήμαρχος προβάλλει με όποιον τρόπο θέλει - και δικαίως - και άλλο οι αναφορές του κ. Δημάρχου Καρύστου επί λέξει: « ….. Ολοκληρώνουμε τον οδικό κύκλο του Καφηρέα … Βελτιώσαμε τον δρόμο προς Άγιο Δημήτριο – Καλλιανού ….. Κατασκευάσαμε τον δρόμο Στύρα - Ρεούζι - Πολύπόταμος … Εκτελούμε το έργο Αγίου Κων/νου στα Νέα Στύρα … Ασφαλτοστρώσαμε τον δρόμο Διασταύρωση – Μαρμάρι ... Εξασφαλίσαμε χρηματοδότηση 5.000.000 ευρώ για αναβάθμιση του Βιολογικού Καρύστου» και όλα τα άλλα. 

    Δεν έγινε χρηματοδότηση της Περιφέρειας προς τον Δήμο για να κάνει ο Δήμος τα έργα, όπως εσκεμμένα τα παρουσιάζει αλλά η Περιφέρεια ήταν αυτή που τα επέλεξε, έκανε τις μελέτες, ενέταξε, χρηματοδότησε, ανέθεσε και εκτέλεσε ΟΛΑ ΑΥΤΆ ΤΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΑ ΕΡΓΑ. 

    Πέραν της πλήρους διαστρέβλωσης της αλήθειας, είναι κρίμα και για τον Αντιπεριφερειάρχη που είναι και υποψήφιος Περιφερειάρχης, να φέρεται ότι στην περιοχή της Νότιας Καρυστίας ήταν ανύπαρκτος - γιατί έτσι τον παρουσίασε - ειδικά όταν έκανε ένα τεράστιο έργο σε όλη την Εύβοια, όπως και στον Δήμο Καρύστου. Μια αναφορά σε αυτόν που έκανε όλα αυτά τα έργα δεν έγινε και είναι κρίμα. Σημασία έχει να κάνουμε μόνο την δουλειά μας;…. 

    Για το θέμα των ανεμογεννητριών, αλλά και των αντισταθμιστικών θα κάνουμε εκτενέστατη ανάπτυξη, γιατί είναι ένα τεράστιο θέμα και χρήζει αυτοτελούς εκτενούς αναφοράς. 

    Το μόνον που θέλω να σχολιάσω τώρα πάνω σ’ αυτό το θέμα και που είναι η αρχή και το τέλος των πάντων είναι το εξής: Ο εκάστοτε Δήμαρχος, ο οποίος εκπροσωπεί τα συμφέροντα του Δήμου, των Δημοτών, των ιδιοκτητών γης και των εργαζομένων, είναι μαζί με τους δημότες, μαζί με το Δημοτικό Συμβούλιο μαζί με τους φορείς από την μία πλευρά. 

    Από την άλλη πλευρά είναι οι εταιρείες, που ενδιαφέρονται για τα συμφέροντα τους, καθώς και τα αρμόδια Υπουργεία που έχουν δεσμευτεί για το ποσοστό της ενεργειακής κάλυψης από Α Π Ε. 

    Και τα δύο μαζί δεν γίνονται. Αυτό είναι το μείζον θέμα! 

    Όπου με τον διάλογο προκύπτει αποτέλεσμα, έχει καλώς. Όπου δεν προκύπτει υπάρχουν και άλλοι τρόποι για να υπερασπιστούμε και να διεκδικήσουμε τα δικαιώματά μας. 

    Όλα τα άλλα περί ίδρυσης Πανεπιστημίου, περί υπογραφής συμφώνου αλληλοκατανόησης για να γίνουν τα πράγματα καθαρά (όπως ο ίδιος ανέφερε!), αλλά και συμφώνου συνεργασίας, περί ίδρυσης Ενεργειακού Πάρκου με μέτοχο τον Δήμο, περί μείωσης των λογαριασμών της ΔΕΗ, περί κόκκινων γραμμών και ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΜΟΛΙΣ ΤΡΕΙΣ ΜΗΝΕΣ ΠΡΙΝ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ και μετά από πέντε χρόνια πλήρους απραξίας στα συγκεκριμένα θέματα, υποτιμούν βάναυσα την νοημοσύνη μας.

    Μία ΚΟΚΚΙΝΗ ΓΡΑΜΜΗ που θέτουν οι συνδημότες μας στο Μαρμάρι, είναι οι ανεμογεννήτριες πάνω από τα σπίτια του Μαρμαρίου. Δεν είδαμε την Δημοτική Αρχή να την τραβάει!... 

    Ένα δημοτικό έργο, εκτός της, εν εξελίξει, ανάπλασης της οδού Κότσικα, δεν παρουσίασε ο κ Δήμαρχος. Αλλά και αυτό το, πράγματι, καλό έργο επτασφράγιστο μυστικό. Άλλο ένα δείγμα διαφάνειας... Επίσης, έχουμε δει στην ζωή μας πεζοδρομήσεις, επομένως δεν τρομάξαμε! 

    Όσα έργα είδαν όλες οι Τοπικές Κοινότητες την 5ετία αυτή, ήταν οι περιφερειακοί δρόμοι της Περιφέρειας ΚΑΙ ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΚΑΝΕΝΑ ΑΛΛΟ, παρόλο που εκ του Νόμου δικαιούνται ΤΟ 80%ΤΩΝ ΕΣΟΔΩΝ από τις ΑΠΕ της περιφέρειάς τους. 

    Ενδεικτικά και επιγραμματικά θα αναφερθώ και σε άλλα σημεία της ομιλίας του Δημάρχου. Ανέφερε επί λέξει «…. Ιδρύσαμε το ΙΕΚ Καρύστου …». Τώρα, το ότι ιδρύθηκε από την προηγούμενη Δημοτική Αρχή και επί Υπουργίας Συμεών Κεδίκογλου και τον Οκτώβρη του 2014 ξεκίνησε την λειτουργία του, τι σημασία έχει και ποιος θυμάται ημερομηνίες!.... 

    Για το 2ο Δημοτικό όλα είχαν δρομολογηθεί ΠΛΗΡΩΣ από το 2013, τα εγκαίνια μόνον ήταν σε εκκρεμότητα. Το ίδιο και το κτίριο ΧΕΡΙ – ΧΕΡΙ. Η πλατεία στην είσοδο της πόλης ωραία είναι , το μνημείο καλό, όχι όμως και το μεγαλύτερο αριστούργημα για βραβεία. 

    Για την επέκταση σχεδίου πόλης Μαρμαρίου και την επέκταση σχεδίου πόλης Νέων Στύρων ανέφερε ο κ Δήμαρχος ότι εάν δεν γίνει από την δική του Δημοτική Αρχή, δεν θα γίνει ποτέ από κανέναν. Αναφέρεται στον εαυτό του, ως δήμαρχος ή στο μελετητικό γραφείο; ... 

    Και κάτι τελευταίο: Στον ενιαίο πλέον Δήμο μας πέρασαν πολλές δεκάδες Δήμαρχοι, Πρόεδροι, έγιναν χιλιάδες έργα. 

    Ο Δήμος μας ποτέ δεν ήταν στην αφάνεια και βεβαίως δεν βγήκε από την αφάνεια για πρώτη φορά την τελευταία 5ετία, όπως ανέφερε ο κ. Δήμαρχος. Λίγη σεμνότητα από μέρους του και λίγος σεβασμός προς όσους υπηρετήσαν την τοπική αυτοδιοίκηση στην Νότια Καρυστία δεν βλάπτει!

    Ζάχος Χατζηνικολής
    Υποψήφιος Δήμαρχος Καρύστου