Οι Αβάντες και τα Δρακόσπιτα της Νότιας Εύβοιας
  •  

    Οι Άβαντες είναι οι αρχαιότεροι κάτοικοι της Εύβοιας (Αριστοτέλης σύμφωνα με τον Στράβωνα), που είχε ονομαστεί γι' αυτό το λόγο Αβαντίς ή Αβαντιάς. 
     
    Προέρχονταν από την πόλη Άβες της Φωκίδας και μετοίκησαν στην Εύβοια γύρω στο 1600 με 1400 π. χ. κυρίως στην Κεντρική Εύβοια, Χαλκίδα και Ερέτρια. 
     
    Αρχική καταγωγή των Αβάντων ήταν η  Θράκη και, σύμφωνα με τη μυθολογία, προμήτωρ τους ήταν η νύμφη Άβα, ερωμένη του Ποσειδώνα, από τον οποίο γέννησε τον Εργίσκο, ήρωα της Θράκης. 
     
    Ο Πλούταρχος αναφέρει στο Βίο του Θησέως, ότι οι Άβαντες ήταν φιλοπόλεμοι, μάχονταν σώμα προς σώμα και ξύριζαν μόνο το μπροστινό μέρος του κεφαλιού, για να μη δίνουν στους αντιπάλους τους τη δυνατότητα να τους αρπάξουν από τα μαλλιά. 
     
    Από την Εύβοια, οι Άβαντες απλώθηκαν στην Αττική, στην Ιωνία και σε μερικά νησιά του Αιγαίου (Χίο, Κρήτη). 
     
    Μετά την εκστρατεία της Τροίας, όπου συμμετείχαν επί κεφαλής και πολεμιστών από Κάρυστο και Στείρα με αρχηγό τον Ελεφήνορα (πηγή Όμηρος) μερικοί Άβαντες με 8 πλοία, θέλησαν να γυρίσουν στις πατρίδες τους, αλλά χάθηκαν και τελικά εγκαταστάθηκαν στη Θεσπρωτία, ενώ μερικοί έφτασαν ώς τη Γαλατία (Αβάντικοι) 
     
    Ο Νόννος (5ος μ.Χ. αι.) παρουσιάζει τους Άβαντες ως ιερατικό γένος, προπάτορες των Κουρήτων, που μετείχαν στις Διονυσιακές εκστρατείες 
     
    Η κοιτίδα των Αβάντων όπως αναφέραμε, είναι η Θράκη και μια περιοχή έχει το όνομα τους, τα 'Αβαντα του Έβρου. 
     
    Λίγο πριν τα Άβαντα του Έβρου υπάρχει οχυρωμένη περιοχή η οποία κατοικείται από τα πανάρχαια χρόνια.("Τα Τέμπη του Έβρου) βλ. σχετικό link του Αρχείον Πολιτισμού. 
     
    Μέσα σε αυτήν την περιοχή υπάρχουν ερείπια μεγαλιθικών κατασκευών και αρχαίο αστεροσκοπείο. 
     
    Η ΆΒΑ ΤΗΣ ΦΩΚΙΔΑΣ 
     
    Στην Άβα της Φωκίδας όπου μετοίκησαν οι Άβαντες , υπάρχει αρχαία οχύρωση και αρχαία πύλη που σώζεται μέχρι σήμερα, μεγαλιθικής τεχνοτροπία (βλ. link Αρχείον Πολιτισμού) 
     
    Παρατηρούμε λοιπόν ότι την εποχή του Τρωικού Πολέμου, (12ος αιώνας π. χ) συνυπάρχουν οι Άβαντες με κατοίκους της Νότιας Εύβοιας, τους οποίους ο Όμηρος δεν προσδιορίζει φυλετικά, οι οποίοι δέχονται ως αρχηγό της εκστρατείας, τον Ελεφήνορα, αρχηγό των Αβάντων. 
     
    Ο Ελεφήνορας ήταν γιος του Χαλκώδοντα ο οποίος κατά τον Πλούταρχο βασίλευε όλων των Ευβοέων και εγγονός του βασιλιά 'Αβαντα. 
     
    Έχοντας υπόψιν ότι εκείνη την εποχή ζούσαν Δρύοπες στην Νότια Εύβοια (1600 - 1100 π.χ) και μάλιστα ότι είχαν υψηλό επίπεδο πολιτισμού αφού κατασκεύαζαν τα ονομαστά Δρακόσπιτα και ζούσαν σε οργανωμένους οικισμούς, είναι παράξενο που ο Όμηρος δεν τους δίνει ιδιαίτερη σημασία. 
     
    2) Παρατηρούμε επίσης ότι όπου κατοίκησαν οι Άβαντες (Άβαντα Θράκης και Αβαίς Φωκίδας) υπήρξαν μεγαλιθικές κατασκευές και μάλιστα στα 'Αβαντα Θράκης ακόμη και αστεροσκοπείο χωρίς να είμαστε σίγουροι ούτε εκεί για τους κατασκευαστές αυτών των μνημείων. 
     
    Αντίθετα όμως για τους φερόμενους ως κατασκευαστές των Δρακόσπιτων, τους Δρύοπες, δεν υπάρχουν παρόμοια, στοιχεία ούτε για το ποια ήταν η κοιτίδα τους (πιθανολογείται η περιοχή της Οίτης) ούτε υπάρχουν κάποια αρχαία μνημεία μεγαλιθικής τεχνοτροπίας στην υποτιθέμενη κοιτίδα τους την περιοχή της Οίτης. 
     
    Μήπως δεν ήταν οι Δρύοπες οι κατασκευαστές των Δρακοσπιτων αλλά ένα Θρακικό φύλο οι Άβαντες; 
     
    Έχοντας υπόψιν ότι στην Θράκη υπάρχουν πάρα πολλά μνημεία μεγαλιθικής τεχνοτροπίας όπως τα μεγαλιθικά μνημεία της Ισμάρας, των Κοίλων Δήμου Φερών κι άλλα πολλά. 
     
    Το μυστήριο της προέλευσης και λειτουργικότητας των Δρακόσπιτων καλά κρατεί και αν δεν γίνουν εκτεταμένες ανασκαφές στην περιοχή της Οχης και των Στύρων, δεν πρόκειται ποτέ να λυθεί. 
     
    Πρός το παρόν το Υπουργείο Πολιτισμού δεν φαίνεται να ενδιαφέρεται ιδιαίτερα και αγνοεί αυτό το σημαντικό κομμάτι της Πολιτιστικής Κληρονομιάς του τόπου μας, ιδιαίτερα αν κρίνει κανείς με πόση ευκολία δίνει θετικές γνωμοδοτήσεις για την αδειοδότηση αιολικών σταθμών δίπλα σε αρχαιολογικους χωρους στην Νότια Εύβοια (Θέση Πυργάρι ΔΕ Μαρμαρίου, θέση Κορυφή ΔΕ Στύρων, Πλακωτά ΔΕ Καρύστου κλπ). 
     
     
    http://www.arxeion-politismou.gr/2017/06/Ton-Avon-i-pyli.html?m=1 
     
    https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%86%CE%B2%CE%B1%CE%BD%CF%84%CE%B5%CF%82 
     
    http://greek-tour.blogspot.com/2012/07/blog-post.html?m=1