Κοινωνικό μέρισμα: Στα 700 ευρώ το βοήθημα
  •  

    Σε οικογένειες πολύτεκνων, μακροχρόνια ανέργων και ατόμων με ειδικές ανάγκες θα δοθεί το έκτακτο βοήθημα, όπως ανακοίνωσε ο Χρ. Σταϊκούρας. Ποια είναι τα εισοδηματικά όρια και πόσοι επωφελούνται.

    Τη διάθεση έκτακτης ενίσχυσης 700 ευρώ σε 250.000 νοικοκυριά ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ξεδιπλώνοντας τις κατηγορίες που θα πάρουν οικονομική ενίσχυση. Το συνολικό ποσό είναι 175 εκατομμύρια ευρώ και ο υπουργός επεσήμανε πως ωφελούμενοι είναι:

    - Οικογένειες με τουλάχιστον 4 τέκνα και φορολογητέο εισόδημα ώς 20.000 (19.140 ωφελούμενες οικογένειες)
     
    -Οικογένειες με τουλάχιστον ένα τέκνο που ο ένας γονιός είναι μακροχρόνια άνεργος και έχουν φορολογητέο εισόδημα έως 15.000 (163, 718 ωφελούμενοι)
     
    -Οικογένειες που και οι δύο γονείς είναι άνεργοι με τουλάχιστον ένα τέκνο και φορολογητέο εισόδημα έως 15.000 (40.927 ωφελούμενοι)
     
    -Οικογένειες με εξαρτώμενα μέτρα ΑμεΑ (25.632 ωφελούμενοι)
     
    O υπουργός επεσήμανε πως τις τελευταίες ημέρες υπήρξε δημοσιονομικός χώρος για να καλυφθούν άλλα 50.000 άτομα. Και τόνισε πως καλύπτονται οικογένειες που ο ένας από τους δύο γονείς διανέμει νόμιμα και μόνιμα στη χώρα τα τελευταία δέκα έτη. Πρόκειται για φορολογικούς κατοίκους της Ελλάδας και των οποίων το άθροισμα των καταθέσεων όλων των μελών (σε Ελλάδα και εξωτερικό) δεν υπερβαίνει τις 20.000 ευρώ.
     
    Ο υπουργός σημείωσε πως από τη μείωση του ΕΝΦΙΑ και τη νέα κλίμακα φορολόγησης αναμένεται μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης κατά 23% για τις πιο ευπαθείς ομάδες, κατά 16% για τα μεσαία στρώματα και κατά 7%για όσους έχουν υψηλότερα εισοδήματα. Για τα επόμενα βήματα της κυβέρνησης επεσήμανε πως “μόλις δημιουργηθεί με ασφάλεια δημοσιονομικός χώρος θα μειώσουμε την εισφοράς αλληλεγγύης κατά προτεραιότητα με στόχο να την καταργήσουμε”.
     
    Οπως επεσήμανε η κυβέρνηση όχι μόνο δεν βρήκε δημοσιονομικό χώρο αρά βρήκε δημοσιονομικό κενό 396 εκατομμύρια. Για να προσθέσει πως δημιουργήθηκε δημοσιονομικός χώρος, λέγοντας πως “πετύχαμε το δεύτερο εξάμηνο πάνω από ένα δισεκατομμύριο ευρώ μαζί με το μαξιλάρι ασφάλειας”.
     
    “Η ελληνική οικονομία προχωρά σταθερά και με στοχευμένα βήματα” επεσήμανε ο υπουργός Οικονομικών, εστιάζοντας σε μία σειρά κινήσεων που έχουν γίνει το τελευταίο διάστημα. Ειδική αναφορά έκανε στο φορολογικό νομοσχέδιο, εξαπολύοντας βέλη στα κόμματα της αντιπολίτευσης για τη στάση που τηρούν.
     
    Μίλησε για ένα νομοσχέδιο που είναι συνεπές στις κυβερνητικές δεσμεύσεις και το οποίο έχει “ξεκάθαρη αναπτυξιακή διάσταση” και στόχο “την τόνωση της κοινωνικής δικαιοσύνης”. Επεσήμανε πως “η κυβέρνηση δεν εφαρμόζει πολιτικές με ταξικό πρόσωπο αλλά πολιτικές για όλους με ιδιαίτερη έμφαση στα χαμηλότερα και μεσαία στρώματα”.
     
    Μάλιστα έκανε αναφορά στο θέμα της μεσαίας τάξης, καθώς προηγούμενη τοποθέτηση του για το θέμα – με αφορμή μελέτη του ΟΟΣΑ- είχε προκαλέσει πολιτικές αντιδράσεις. Στη συγκεκριμένα μελέτη ως μεσαία τάξη χαρακτηρίζονται τα νοικοκυριά με ένα άτομο που εισοδηματικά κινούνται μεταξύ 6.294 και 16.783 ευρώ, με δύο άτομα μεταξύ 8.901 και 23.735 ευρώ και με τρία άτομα μεταξύ 10.901 και 29.069 ευρώ.