Οι ιδιοκτήτες γης της Ν. Εύβοιας εναντίον ΑΠ. Η διαμαρτυρία των κατοίκων της Ν. Εύβοιας, που εστιάζεται στην υπεράσπιση της γης που τους ανήκει...
  • Η διαμαρτυρία των κατοίκων της Ν. Εύβοιας, που εστιάζεται στην υπεράσπιση της γης που τους ανήκει, φέρνει στη δημοσιότητα το οξύ και άμεσο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Ν. Εύβοια και άλλες περιοχές (π.χ Κρήτη, Λακωνία) από τη μαζική εγκατάσταση ανεμογεννητριών.

    Σύντομο ιστορικό των ΑΠ στην Ν. Εύβοια

    Τα αιολικά πάρκα (ΑΠ) απασχολούν την Νότια Εύβοια τουλάχιστον τα τελευταία 10 χρόνια. Μέχρι πρόσφατα η τοπική κοινωνία στην πλειονότητά της δεν αντιδρούσε σοβαρά στο ζήτημα αυτό είτε επειδή αγνοούσε τα σχέδια για την εγκατάσταση χιλιάδων α/γ, είτε επειδή το πρόβλημα δεν άγγιζε άμεσα τους περισσότερους κατοίκους που ζουν στην Κάρυστο και τα Στύρα. Μάλιστα πολλοί ιδιοκτήτες γης νοίκιαζαν τη γης τους στις αιολικές εταιρείες για να έχουν ένα εισόδημα. Μόνο λίγοι κάτοικοι που ζούσαν κοντά στα αιολικά πάρκα (π.χ. Μεσοχώρια, Αντιά) καταλάβαιναν τα προβλήματα που γεννά η ανεξέλεγκτη εγκατάσταση α/γ. Ο Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος της Ν. Καρυστίας (ΣΠΠΕΝΚ) προειδοποιούσε όλα αυτά τα χρόνια ότι ερχόταν λαίλαπα αιολικών πάρκων που θα άλλαζε παντελώς το τοπίο της Νότιας Εύβοιας και θα κατέστρεφε ανεπανόρθωτα παρθένες φυσικές περιοχές όπως του Καβοντόρου.

    Ωσπου ήρθε το ν/σ της Επιτάχυνσης των ΑΠΕ να αλλάξει τη στάση των κατοίκων. Το ν/σ που αναμένεται να ψηφιστεί από τη Βουλή επιτρέπει την εγκατάσταση α/γ σε ιδιωτικές δασικές εκτάσεις μετά από σχετική έγκριση επέμβασης του Δασαρχείου. Οποιαδήποτε ένσταση ιδιοκτήτη κατά της πράξης χαρακτηρισμού μιας δασικής έκτασης ως δημόσιας δεν λαμβάνεται υπόψη σύμφωνα με το ν/σ. Από την πλευρά τους οι ιδιοκτήτες γης κατέχουν τίτλους ιδιοκτησίας που όμως σε πολλές περιπτώσεις δεν είναι επικαιροποιημένοι και επομένως δέχονται αμφισβήτηση από το Δασαρχείο. Οι ντόπιοι κάτοικοι έχουν εξοργιστεί επειδή βλέπουν ότι η πολιτεία τους αφήνει ανυπεράσπιστους μπροστά στις αιολικές εταιρείες που θα ιδιοποιηθούν τη γη τους χωρίς να πληρώσουν. Αλλα και το ίδιο το κράτος δεν θα εισπράξει χρήματα για την παραχώρηση των δασικών εκτάσεων εκτός ίσως από ένα συμβολικό ποσό. Οι κάτοικοι της Ν. Εύβοιας έχουν ήδη οργανώσει διαμαρτυρίες με τη συμπαράσταση των Δήμων Καρύστου, Μαρμαρίου και Στυραίων και θα συνεχίσουν με περισσότερη ένταση.

    Τι σχέδια υπάρχουν για τη Ν. Εύβοια

    Τα τελευταία 10 χρόνια το πρώην ΥΠΕΧΩΔΕ και νυν ΥΠΕΚΑ, το ΥΠΑΝ και η ΡΑΕ έχουν σχεδιάσει και αποφασίσει η Ν. Εύβοια να γίνει μια αιολική βιομηχανία με 2.581 α/γ . Αυτό τον αριθμό α/γ εκτιμά η ΡΑΕ ότι μπορεί να δεχτεί η Ν. Εύβοια μαζί με τη Σκύρο χωρίς να λογαριάσουμε τις 347 α/γ που ήδη λειτουργούν.

    Σήμερα λοιπόν λειτουργούν 31 ΑΠ συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 217 MW συνδεδεμένα σε 6 Υ/Σ κατά μήκος της γραμμής υψηλής τάσης 150kV Αλιβέρι- Κάρυστος-Λιβάδι. Υπάρχουν ακόμη 5 ΑΠ συνολικής ισχύος 64 MW με προσφορά σύνδεσης, τα οποία όμως δεν έχουν κατασκευασθεί. Με αυτά τα ΑΠ εξαντλείται η δυνατότητα απορρόφησης αιολικής ισχύος στην περιοχή με την υφιστάμενη γραμμή υψηλής τάσης (στοιχεία ΔΕΣΜΗΕ, 2010)

    Για να αυξηθεί η αιολική ισχύς, κατασκευάζεται νέα γραμμή υψηλής τάσης 2Β/150kV Πολυπόταμος – Κόμιτο (Εύβοια 7) με 3 νέους υποσταθμούς. Η νέα γραμμή θα απορροφήσει 400MW από νέα ΑΠ και θα συνδεθεί 329 αδειδοτημένες α/γ από διαφορετικές εταιρείες στους Δήμους Καρύστου, Μαρμαρίου και Στυραίων. Επίσης στην ίδια γραμμή θα συνδεθούν 73 α/γ που θα εγκατασταθούν στην ΄Ανδρο και Τήνο (στοιχεία ΡΑΕ, 2010).

    Ειδικά στην περιοχή του Καβοντόρου σχεδιάζονται 13 ΑΠ με ξεχωριστή γραμμή υψηλής τάσης από τα οποία 8 ΑΠ (61 α/γ) της εταιρείας ΤΕΡΝΑ έχουν πάρει άδεια παραγωγής. Ο Καβοντόρος αν και τόσο κοντά στην Αττική παραμένει μια παρθένα φυσική περιοχή που όμως κινδυνεύει να γίνει ένα τεράστιο αιολικό εργοστάσιο σαν κι αυτό που ήδη λειτουργεί σε ένα από τα χωριά του τα Αντιά (σχετικές φωτογραφίες).
    antia3.jpg

    Από τα παραπάνω στοιχεία και το χάρτη της ΡΑΕ με τις αιτήσεων νέων ΑΠ γίνεται ολοφάνερο ότι στη Ν. Εύβοια έχει αποφασιστεί μια άνευ προηγουμένου υπερσυγκέντρωση ΑΠ χωρίς να υπολογιστεί η σοβαρή βλάβη τόσο στο φυσικό περιβάλλον όσο και στη ζωή των κατοίκων. Η περιοχή της Οχης αν και έχει χαρακτηριστεί προστατευόμενη Natura πρόκειται να διαμελιστεί με δρόμους εκατοντάδων χιλιομέτρων, δίκτυα μεταφοράς ενέργειας και εκατοντάδες α/γ σε ολόκληρη της έκταση του ορεινού όγκου της. Η διαμαρτυρία των κατοίκων της Ν. Εύβοιας που εστιάζεται στην υπεράσπιση της γης που τους ανήκει, φέρνει στη δημοσιότητα το οξύ και άμεσο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Ν. Εύβοια, αλλά και άλλες περιοχές (π.χ Κρήτη, Λακωνία) από τη μαζική εγκατάσταση ανεμογεννητριών. Εχει έρθει η ώρα η πολιτεία να δει το θέμα από την πλευρά των τοπικών κοινωνιών.