Εορτασμός Θεοφανείων 2011 στην Κάρυστο.
 • Τα Θεοφάνια (ή Θεοφάνεια) είναι μεγάλη ετήσια χριστιανική εορτή της ανάμνησης της Βάπτισης του Ιησού Χριστού στον Ιορδάνη ποταμό από τον Άγιο Ιωάννη τον Βαπτιστή.
  Εορτάζεται στις 6 Ιανουαρίου και είναι η τρίτη και τελευταία εορτή του Δωδεκαημέρου (εορτών των Χριστουγέννων).
  Το όνομα προκύπτει από την φανέρωση των τριών προσώπων της Αγίας Τριάδας που συνέβη σύμφωνα με τρεις σχετικές ευαγγελικές περικοπές. Η εορτή των Θεοφανίων λέγεται επίσης και Επιφάνια και Φώτα (ή Εορτή των Φώτων).

  Ιστορικό

  Κατά τις ευαγγελικές περικοπές στις αρχές του 30ου έτους της ηλικίας του Ιησού, ο Ιωάννης (ο Πρόδρομος), γιος του Ζαχαρία και της Ελισάβετ, ο επιλεγόμενος στη συνέχεια Βαπτιστής, που ήταν 6 μήνες μεγαλύτερος του Χριστού, και διέμενε στην έρημο, ασκητεύοντας και κηρύττοντας το βάπτισμα μετανοίας, βάπτισε με έκπληξη και τον Ιησού στον Ιορδάνη ποταμό.
  Κατά δε τη στιγμή της Βάπτισης κατέβηκε από τον ουρανό το Άγιο Πνεύμα υπό μορφή περιστεράς στον Ιησού και ταυτόχρονα ακούσθηκε φωνή (από τον ουρανό) που έλεγε ότι: Ούτος εστίν ο Υιός μου ο αγαπητός εν ω ευδόκισα".
  Το γεγονός αυτό έχουν καταγράψει οι τρεις από τους τέσσερις Ευαγγελιστές, ο Ματθαίος Γ':13-17 ο Μάρκος Α':9-11, και ο Λουκάς.Γ΄:21,22
  Αυτή δε είναι και η μοναδική φορά της εμφάνισης, στη Γη, της Αγίας και ομοουσίου και αδιαιρέτου Τριάδος υπό του πλήρους «μυστηρίου» της Θεότητας.

  Την Πέμπτη  6 Ιανουαρίου  2011,
  έγινε η καθιερωμένη θεία λειτουργία και ο Μεγάλος Αγιασμός στον Καθεδρικό Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου παρουσία του Δημάρχου, του Δημοτικού Συμβουλίου και εκπροσώπων του τοπικού Λιμεναρχείου για να ακολουθήσει στη συνέχεια, ο αγιασμός των υδάτων στο λιμάνι της πόλης.

  Αρκετοί νεαροί βούτηξαν για να πιάσουν τον Σταυρό.
  Ο καιρός άλλωστε δεν ήταν ιδιαίτερα ψυχρός.

  Οι τολμηροί βουτούν!

  Πολύ γρήγορα ο τυχερός νεαρός πιάνει τον Σταυρό!

  Μετά το πέρας της σύντομης ακολουθίας, τόσο οι επίσημοι, όσο και πλήθος κόσμου συνόδευσε τον ιερέα, τους ψάλτες και τα παιδιά με τα εξαπτέρυγα μέχρι τον Άγιο Νικόλαο, για να επιστρέψουν έπειτα στα καφενεία και ουζερί της παραλίας και να διασκεδάσουν με τις συντροφιές τους.

  Και του χρόνου!