Παπαλυμπέρης Δ. Ισίδωρος περί Natura κι άλλων δαιμονίων.Η πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου σχετικά με το Νόμο περί «βιοποικιλότητας» που κατέθεσε το Υπουργείο περιβάλλοντος, ανέδειξε ένα χρόνιο πρόβλημα του τόπου μας που ζητά επιτακτικά λύση.
  • Περί Natura κι άλλων δαιμονίων

    Η πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου σχετικά με το Νόμο περί «βιοποικιλότητας» που κατέθεσε το Υπουργείο περιβάλλοντος, ανέδειξε ένα χρόνιο πρόβλημα του τόπου μας που ζητά επιτακτικά λύση.
    Είναι εδώ και πολλά χρόνια χαρακτηριστικό της περιοχής μας, να τρέχουμε πίσω από τις εξελίξεις.
    Το ίδιο συνέβη με το περιβόητο Natura, το ίδιο και με το «χωροταξικό» των ΑΠΕ, το ίδιο και προχθές σχετικά με το περισπούδαστο νομοσχέδιο περί «βιοποικιλότητας» της κας Μπιρμπίλη.
    Το νομοσχέδιο είχε αναρτηθεί από τις 5 Ιουλίου 2010 στο διαδίκτυο προς διαβούλευση η οποία και τελείωσε στις 12 Ιουλίου 2010.
    Από τότε περιλαμβάνει τη σχετική διάταξη με τις περιοχές που είναι ενταγμένες στο πρόγραμμα Natura. Χαρακτηριστικά, στην παράγραφο 5 του σχεδίου αναφέρει: « ?σε Ειδικές Ζώνες Διατήρησης και Ζώνες Ειδικής Προστασίας, το ελάχιστο εμβαδόν για τη δόμηση καθορίζεται σε 10.000 τ.μ.
    Δεν εφαρμόζονται κανενός είδους σχετικές παρεκκλίσεις.».
    Δυστυχώς κανένας αρμόδιος (φυσικά αποκλειστικός αρμόδιος είναι ο Δήμος) δεν ασχολήθηκε με το θέμα τότε.
    Όταν μας το «σφύριξαν» περιοριστήκαμε, για μια ακόμα φορά, σε ένα ψήφισμα διαμαρτυρίας (αναποτελεσματικό συνήθως), σε αντίθεση με μια έγκαιρη και εμπεριστατωμένη παρέμβαση που θα μπορούσαμε να είχαμε κάνει κατά τη διάρκεια της διαβούλευσης.
    Επί της ουσίας πάντως γίνεται όλο και ποιο φανερή η προσπάθεια του Υπουργείου για να ξεπεραστούν τα εμπόδια που βάζουν οι μικρές ιδιοκτησίες σε πιθανά μεγάλα επενδυτικά σχέδια (βλέπε ΑΠΕ).
    Και ο καλύτερος στόχος για να επιτευχθεί κάτι τέτοιο είναι η απαξία της αγοραίας τιμής της γης.
    Την ίδια «νωθρή» στάση κράτησε ο Δήμος και κατά τη φάση συζήτησης και κρίση του χωροταξικού των ΑΠΕ.
    Αποφάσισε να πάρει μία βεβιασμένη απόφαση της τελευταίας στιγμής, που σε επέφερε το παραμικρό αποτέλεσμα.
    ΄Έτσι απεμπολήσαμε κάθε πιθανότητα οργανωμένης και επιστημονικά τεκμηριωμένης χωροταξίας και αφήσαμε έρμαιο των συμφερόντων ιδιοκτήτες γης, λατόμους και άλλες παραγωγικές ομάδες.
    Όσον αφορά το περιβόητο εδώ και πολλά χρόνια, στην περιοχή μας, Natura θα ήθελα να κάνω μερικές σημειώσεις.
    Πρώτων, φυσικά και κανένας δεν πείθεται ότι ο Ελληνικό κράτος και η Ε.Ε., ξαφνικά αγάπησαν το περιβάλλον.
    Αντιθέτως το βλέπουν, αποκλειστικά και μόνο, ως μια επιχειρηματική ευκαιρία και ένα άξονα εξόδου από την κρίση που αντιμετωπίζουν.
    Αυτό όμως δε σημαίνει ότι δεν θα μπορούσε να αποτελέσει μια εν` δυνάμει ευκαιρία για τον τόπο μας.
    Δεύτερων, ο κάμπος Καρύστου δεν αποτελεί μέρος της περιοχή που έχει ενταχθεί στο πρόγραμμα.
    Η περιοχή μας συμμετέχει στο δίκτυο Natura με κωδική ονομασία «GR2420012 OROS OCHI, PARAKTIA ZONI KAI NISIDES» σε αντίθεση με την αρχική πρόταση που ανέφερε τον όρο «κάμπος Καρύστου».
    Στο σχετικό δε χάρτη που συνοδεύει την απόφαση που δημοσιεύετε στο ΦΕΚ 1495/06.09.2010 δεν υπάρχει ο κάμπος της Καρύστου.
    Στη διεύθυνση http://natura2000.eea.europa.eu/  
    στο διαδίκτυο μπορεί ο καθένας να βρει τα σχετικά στοιχεία και χάρτες με κάθε λεπτομέρεια.
    Τώρα πως μπορεί να γίνεται Δημοτικό Συμβούλιο χωρίς όλα αυτά τα στοιχεία, παραμένει ακατανόητο, αλλά σύνηθες για τον τόπο μας.
    Τέλος, αυτό που δεν έχουμε κατανοήσει είναι ότι το Natura στη φάση που το έχουμε αφήσει «στην τύχη του και τις βουλές της εκάστοτε Υπουργού) είναι πιθανό να μας δημιουργεί συνεχώς προβλήματα και να μας αναγκάζει σε διαμαρτυρίες.
    Αυτό γιατί, όπως άλλωστε κάθε Νόμος, είναι γεμάτο από περιορισμούς και απαγορεύσεις.
    Η οδός ανατροπής αυτής της κατάστασης είναι μία, προβλέπετε από το Νόμο και έπρεπε να είχε υλοποιηθεί εδώ και χρόνια.
    Πρέπει άμεσα να προχωρήσουμε στη σύσταση του Φορέα διαχείρισης της περιοχής, που θα μετατρέψει τους περιορισμούς του Νόμου σε επιχειρηματικές ευκαιρίες για τους ιδιοκτήτες γης και πιθανούς άλλους επενδυτές και θα διερευνήσει όλες τις πιθανές πηγές ανάπτυξης συνολικά της περιοχής μας.
    Για το σκοπό αυτό μάλιστα υπάρχει σχετικό πρόγραμμα στα πλαίσια του ΕΣΠΑ με τίτλο «Υποστήριξη λειτουργίας Φορέων Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών», δημοσιοποιημένο από τις 21/5/2009 και ήδη 16 περιοχές έχουν ενταχθεί σ` αυτό.
    Το πρόβλημα του τόπους μας όμως, ήταν και απ` ότι φαίνεται θα συνεχίσει να είναι, η παντελής έλλειψη προσπάθειας ενημέρωσης επί του εκάστοτε σοβαρού ζητήματος και κατά συνέπεια η δαίμονοποίηση του.
    Γιατί αν δε γνωρίζεις τα δεδομένα το μόνο που σου απομένει είναι να κάνεις «σαματά».
    Ας ελπίσουμε ότι η νέα Δημοτική αρχή, θα κατορθώσει να αλλάξει τη χρόνια αυτή πρακτική, ώστε να βοηθήσει πραγματικά τον τόπο. Πράγμα βέβαια που απαιτεί έρευνα, δηλαδή κόπο.

    Παπαλυμπέρης Δ. Ισίδωρος