Ο καρκίνος του μαστού είναι η συχνότερη κακοήθεια που εμφανίζεται στις γυναίκες . Επίσκεψη κινητής μονάδας Μαστογράφου στο Αγροτικό Ιατρείο Ν. Στύρων στις 24 Φεβρουαρίου 2011 και στην Κάρυστο στο Γιοκάλειο Ίδρυμα στις 25 Φεβρουαρίου 2011.
  • ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΝΤΙΚΑΡΚΙΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ
    ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΕΝΩΣΕΩΣ ΤΟΥ ΚΑΡΚΙΝΟΥ

    Hellenic Cancer Society
    ΜEMBER OF THE U.I.C.C.

    Πρόεδρος: Σιούρας Μπεσμπέας
    Καθηγητής Χειρουργικής ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΕΥΒΟΙΑΣ

    ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

    Επίσκεψη κινητής μονάδας Μαστογράφου σε Ν. Στύρα και Κάρυστο

    Ο καρκίνος του μαστού είναι η συχνότερη κακοήθεια που εμφανίζεται στις γυναίκες της χώρας μας.
    Ο αριθμός των νέων περιστατικών κάθε χρόνο στη Χώρα μας υπολογίζεται σε 4.500.
    Παρόλη την υψηλή συχνότητα της ασθένειας, η αντιμετώπισή της τα τελευταία χρόνια δίνει ολοένα και καλύτερα αποτελέσματα, αφού η πλειοψηφία των ασθενών θα ζήσει πολλά χρόνια και αυτά θα επηρεαστούν ελάχιστα σε ότι αφορά την ποιότητα τους.
    Αυτή η αισιόδοξη εξέλιξη ήρθε ως αποτέλεσμα δύο παραγόντων.
    Ο πρώτος ήταν οι σημαντικές πρόοδοι της ιατρικής επιστήμης που οδήγησαν σε πιο αποτελεσματικές και περισσότερο εξατομικευμένες θεραπευτικές παρεμβάσεις.
    Ο δεύτερος και πολύ σημαντικός, είναι πως ο αριθμός των γυναικών που υποβάλλονται σε προληπτικές εξετάσεις συνεχώς αυξάνει, με αποτέλεσμα να ανακαλύπτεται ο καρκίνος σε πρώιμα στάδια, τότε που οι θεραπείες είναι πιο αποτελεσματικές και μπορεί να οδηγήσουν στην ίαση.
    Η εξέταση που χρησιμοποιείται για την έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του μαστού είναι η μαστογραφία.
    Ο τακτικός προληπτικός έλεγχος με μαστογραφία φαίνεται να μειώνεται τη θνησιμότητα από την ασθένεια σε ποσοστό που φθάνει το 30%.
    Όλες οι επιστημονικές εταιρίες συνιστούν στις γυναίκες από την ηλικία των 40 ετών να υποβάλλονται σε τακτικό προληπτικό έλεγχο με μαστογραφία κάθε ένα ή δύο χρόνια.
    Η εξέταση είναι ανώδυνη, διαρκεί ελάχιστο χρόνο και με τα νέα μηχανήματα έχει χαμηλή δόση ακτινοβολίας.
    Στη Χώρα μας το ποσοστό των γυναικών στις οποίες ο καρκίνος ανιχνεύθηκε σε πρώιμο στάδιο στο πλαίσιο κάποιου προληπτικού ελέγχου εκτιμάται πως είναι σημαντικά μικρότερο από τα αντίστοιχα άλλων ανεπτυγμένων χωρών.
    Αυτό οφείλεται σε πολλούς λόγους που καθιστούν την ισότιμη πρόσβαση όλων των γυναικών σε μαστογραφικά κέντρα μια δύσκολη υπόθεση.
    Για να βοηθηθούν οι γυναίκες στην ελληνική ύπαιθρο που λόγω γεωγραφικών ιδιαιτεροτήτων, κοινωνικών δυσκολιών ή προκαταλήψεων και οικονομικών προβλημάτων, δεν έχουν πρόσβαση ή αδυνατούν να υποβληθούν σε μαστογραφικό έλεγχο, η Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρία μετά από μια γενναία χορηγία και συνεχή υποστήριξη της εταιρίας καλλυντικών AVON κατασκεύασε και εξόπλισε με σύγχρονα μηχανήματα μια κινητή μονάδα μαστογράφου.
    Η μονάδα αυτή περιοδεύει σε διάφορες περιοχές της Χώρας μας και προσφέρει δωρεάν μαστογραφικό έλεγχο στις γυναίκες που το έχουν ανάγκη.
    Στα πλαίσια αυτής της προσπάθειας μετά από πρόσκληση της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Εύβοιας, και σε συνεργασία με τον Εμπορικό Σύλλογο Στύρων και Εμπορικό Σύλλογο Καρύστου, η μονάδα μαστογράφου θα βρίσκεται:

    1. Στο Αγροτικό Ιατρείο Ν. Στύρων στις 24 Φεβρουαρίου 2011, για ραντεβού δωρεάν μαστογραφικού έλεγχου επικοινωνήστε με την Πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου κα Αραπάκη Αγγελική στο τηλ:2224041257.

    2. Στο Γιοκάλειο Ίδρυμα στις 25 Φεβρουαρίου 2011, για ραντεβού δωρεάν μαστογραφικού έλεγχου επικοινωνήστε με την Πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου κα Γάσπαρη Μαρία στο τηλ:6978871563.

    Προσπάθειά μας είναι να επιτύχουμε να εξεταστούν όσο το δυνατό περισσότερες Ελληνίδες και έτσι να μειώσουμε τις αρνητικές συνέπειες αυτής της ασθένειας.

    Μαζί μπορούμε να κάνουμε τον καρκίνο του μαστού παρελθόν.

    Η Πρόεδρος

    Αγιοατρατίτη Παρασκευή

    Ας δούμε μερικές συμβουλές και πληροφορίες 

    1. Γνωρίστε το στήθος σας. Ο καρκίνος του μαστού αποτελεί την κύρια αιτία θανάτου από καρκίνο σε νεαρές γυναίκες ηλικίας από 15 έως 34 ετών. Μιλήστε με το γιατρό σας σχετικά με τα υπέρ και τα κατά της αυτοεξέτασης του στήθους. Αν ξέρετε πώς ‘’πρέπει’’ να αισθάνεστε το στήθος σας, θα μπορέσετε να καταλάβετε όταν υπάρχει μια σημαντική αλλαγή που σημαίνει ότι θα πρέπει να δείτε το γιατρό σας.

    2. Να είστε επίμονη. Αν νομίζετε ότι αισθάνεστε ‘’κάτι’’ αλλά η οικογένεια ή οι φίλοι σας χαρακτηρίζουν υπερβολικές τις ανησυχίες σας, γιατί είστε ‘’πολύ νέα για καρκίνο του μαστού’’ είναι εύκολο να τους πιστέψετε και να μην αναζητήσετε περαιτέρω απαντήσεις. Αλλά πρέπει να ακολουθείτε το ένστικτό σας, συμβουλεύει η Philomena McAndrew. «Η νεαρότερη ασθενής που έχω δει ήταν 18 ετών, όταν ένιωσε κάτι περίεργο στο στήθος της και 22 όταν διαπιστώθηκε ότι έχει προσβληθεί από καρκίνο του μαστού. Όταν έλεγε στους γιατρούς ότι αισθανόταν ‘’κάτι’’ και ανησυχούσε γι ‘αυτό εκείνοι την καθησύχαζαν λέγοντάς της ότι ήταν πάρα πολύ νέα», αναφέρει.

    3. Επιλέξτε το γιατρό σας. Επιλέξτε προσεκτικά το γιατρό που θα σας παρακολουθεί. «Οι περισσότερες περιπτώσεις καρκίνου του μαστού δεν είναι σαν τις άλλες μορφές καρκίνου, όπου μπορείτε να ξεκινήσετε τη θεραπεία αμέσως», επισημαίνει η Philomena McAndrew. «Έχετε ανάγκη από έναν γιατρό που να σας κάνει να αισθάνεστε άνετα μαζί του και να είναι καταρτισμένος για όλες τελευταίες εξελίξεις σε τομείς, όπως αυτός της γενετικής και της εισαγωγικής θεραπείας (χημειοθεραπεία πριν την επέμβαση) για να νιώθετε ασφαλείς».

    4. Εξετάστε τις επιλογές σας. «Ενημερωθείτε για τις επιλογές όσον αφορά τη θεραπεία σας», λέει η Christina Applegate. «Καμία ερώτηση δεν είναι χαζή. Οτιδήποτε σας προβληματίζει είναι σημαντικό.» Μερικές online πηγές πληροφόρησης ειδικά για τις γυναίκες υψηλού κινδύνου ανάπτυξης καρκίνου του μαστού, που συνιστούν η Christina Applegate και η Philomena McAndrew, είναι οι εξής: breastcancer.org, www.youngsurvival.org και FORCE www.facingourrisk.org.

    5. Δικτυωθείτε. «Ο καρκίνος του μαστού όταν είστε στη δεκαετία των 20, των 30 ή των 40 μπορεί να σας κάνει να απομονωθείτε», δηλώνει η Philomena McAndrew. «Ζητήστε, αν χρειαστεί, τη βοήθεια και του γιατρού σας και φροντίστε να έρθετε σε επαφή με άλλες γυναίκες στην ηλικία σας που αντιμετωπίζουν την ασθένεια. Οι γυναίκες με καρκίνο του μαστού είναι εκπληκτικό – ακόμη κι αν πριν δεν γνωρίζονταν καν ή αν φαινομενικά δεν έχουν άλλα κοινά στοιχεία- μπορούν να γίνουν μια γροθιά, στηρίζοντας η μία την άλλη σε αυτή την πραγματικά δύσκολη συγκυρία.»