Ένα από τα μεγαλύτερα αιολικά πάρκα στην Ελλάδα θα κατασκευαστεί στη Νότια Εύβοια. Το πάρκο που βρίσκεται στα όρια του καλλικρατικού δήμου Καρύστου, εντάσσεται σε ένα ευρύτερο project με προβλεπόμενη ισχύ 387MW...
  • Ένα από τα μεγαλύτερα αιολικά πάρκα στην Ελλάδα θα κατασκευαστεί στη Νότια Εύβοια

    Ένα από τα μεγαλύτερα χερσαία αιολικά πάρκα στην Ελλάδα φιλοδοξεί να κατασκευάσει στη νότια Εύβοια η εταιρεία RF Energy των Γ. Φειδάκη και Β. Ρέστη, που εξασφάλισαν την περασμένη Παρασκευή, άδεια παραγωγής για πάρκο ισχύος 150MW.

    Το πάρκο που βρίσκεται στα όρια του καλλικρατικού δήμου Καρύστου, εντάσσεται σε ένα ευρύτερο project με προβλεπόμενη ισχύ 387MW, ωστόσο η τύχη των υπόλοιπων 237MW αναμένεται να κριθεί δικαστικά καθώς υπάρχουν διενέξεις και εκκρεμεί η εκδίκαση προσφυγών από το Συμβούλιο της Επικρατείας.

    Επιπλέον έχουν κατατεθεί και άλλες αιτήσεις για αιολικά πάρκα στην περιοχή που θα ανεβάσουν τη συνολική εγκατεστημένη ισχύ πάνω από τα 500MW.

    Για το πάρκο των 150MW που αδειοδοτήθηκε ήδη ξεκίνησαν οι διαδικασίες εξασφάλισης των περιβαλλοντικών εγκρίσεων και πηγές της εταιρείας εκφράζουν αισιοδοξία ότι θα ολοκληρωθεί σε διάστημα 1,5 έως 2,5 ετών.

    Το αιολικό πάρκο αναμένεται να διοχετεύει την παραγόμενη ενέργεια στο διασυνδεδεμένο σύστημα μέσω υποβρύχιας διασύνδεσης και για αυτό το λόγο το κόστος ανά εγκατεστημένο μεγαβάτ των πάρκων είναι αρκετά μεγαλύτερο από το μέσο όρο της αγοράς.

    Μάλιστα για το σκοπό αυτό αναμένεται να υπάρξουν και επαφές με το ΔΕΣΜΗΕ προκειμένου να διευκρινιστούν οι τεχνικές προδιαγραφές του έργου της διασύνδεσης, το οποίο έχει καταρχήν εγκριθεί.

    Σύμφωνα με τους ανθρώπους της RF Energy η αδειοδότηση του πάρκου της εταιρείας στην Κάρυστο συνιστά μια πολύ σημαντική εξέλιξη και η κατασκευή του έργου θα αναδείξει την εταιρεία μεταξύ των κύριων παικτών της εγχώριας αγοράς αιολικής ενέργειας.