ΕΝΩΣΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ. Σε σχετικά Δελτία τύπου της Γενικής Γραμματείας Καταναλωτή ενημερώνονται οι καταναλωτές για τα παρακάτω θέματα:
  • ΕΝΩΣΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ
    ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
    ΕΠΚΑ-ΣτΕ
    ΕΔΡΑ:Δ. ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ 1& ΑΓΓ. ΓΟΒΙΟΥ ΧΑΛΚΙΔΑ 34100
    ΤΗΛ:22210-20509 & 82661
    Sait:www.epka-ste.gr
    MAIL:[email protected]
    Χαλκίδα 20-4-2011
    ΓΡΑΜΜΗ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΩΝ 1520


    ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ

    Σε σχετικά Δελτία τύπου της Γενικής Γραμματείας Καταναλωτή ενημερώνονται οι καταναλωτές για τα παρακάτω θέματα:
    1) Επιβολή Προστίμων σε ασφαλιστικές εταιρείες (Εθνική ΑΕΓΑ, Ιντερνάσιοναλ Λάιφ ΑΕΑΖ) για άρνηση κάλυψης του Φ.Π.Α. εξόδων νοσοκομειακής περίθαλψης ύψους 16.000 και 8.000 ευρώ αντίστοιχα κατ’ εφαρμογή των άρθρων 8 και 13α του ν. 2251/1994 για την προστασία των καταναλωτών.
    Οι παραπάνω εταιρείες αρνήθηκαν να καταβάλουν σε καταναλωτές που είχαν συνάψει με αυτές ασφαλίσεις νοσοκομειακής περίθαλψης μέρος των εξόδων που αντιστοιχεί στο φόρο προστιθέμενης αξίας (Φ.Π.Α.).
    Εφιστά ιδιαίτερα την προσοχή των καταναλωτών στα παραπάνω, καθώς μάλιστα μέχρι σήμερα δεν έχουν περιέλθει σε γνώση της ασφαλιστήρια συμβόλαια που να δικαιολογούν την εξαίρεση του Φ.Π.Α. στις ασφαλιστικές συμβάσεις νοσοκομειακής περίθαλψης.
    Στο πλαίσιο αυτό, οφείλουν οι ασφαλιστικές εταιρείες να αποφεύγουν πρακτικές που διαψεύδουν τις δικαιολογημένες προσδοκίες των καταναλωτών και κλονίζουν την αξιοπιστία της ιδιωτικής ασφάλισης.
    2) Από ελέγχους που διενεργεί αυτές τις μέρες έχουν καταγραφεί αρκετές παραβάσεις με ανακριβείς και παραπλανητικές ενδείξεις σε πινακίδες κρεάτων, ψαριών, οπωρολαχανικών, ξηρών καρπών, καθώς και σε καταστήματα εστίασης.
    Ενδεικτικά, έχει διαπιστωθεί η παραπλάνηση των καταναλωτών ως προς την τιμή, τη χώρα προέλευσης και το είδος του προϊόντος και έχουν παρατηρηθεί επίσης συχνές αλλαγές ενδείξεων σε πινακίδες και «ψιλά γράμματα» στα βασικά χαρακτηριστικά των προϊόντων, που δυσχεραίνουν τη δυνατότητα ενημέρωσης του καταναλωτή.

    ΓΕΝΙΚΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΕΣ
    ΑΠΟ ΕΠΚΑ-ΣΤΕ
    Η ΕΠΚΑ-ΣΤΕ
    στέκεται δίπλα στον καταναλωτή, δίνει της συμβουλές της , εφιστά την προσοχή του ,προκειμένου ο καταναλωτής να αγοράσει ασφαλή, ποιοτικά προϊόντα, αλλά και να τον προφυλάξει από πρακτικές αισχροκέρδειας, παραπλάνησης και ακρίβειας.
    Θα πρέπει να κάνει:
    1) Έρευνα αγοράς.
    2) Αγοράζει Ελληνικά και τοπικά προϊόντα.
    3)Προτιμά τις επιχειρήσεις Ελληνικών συμφερόντων.
    • ΑΓΟΡΑ ΚΡΕΑΤΩΝ
    Στην αγορά των αμνοεριφίων ,θα πρέπει να προσέξουμε εάν είναι εγχώριας παραγωγής ή Χώρας Ε.Ε, θα πρέπει να φέρουν σφραγίδα καταλληλότητας η οποία να έχει χρώμα «τυρκουάζ» (λαμπρό κυανό), το σχήμα της να είναι ωοειδές ή στρογγυλό. να φέρουν τη σφραγίδα της κατηγορίας του σφάγιου (αμνός ή ερίφιον) καθώς και τη σφραγίδα προέλευσης, δηλαδή στη προκειμένη περίπτωση «ΕΛΛΑΣ» σε σχήμα ορθογωνίου παραλληλογράμμου.
    • ΑΓΟΡΑ ΑΥΓΩΝ
    Στα εμπορικά καταστήματα, τα αυγά υποχρεωτικά διατίθενται συσκευασμένα.
    Επί της συσκευασίας θα πρέπει υποχρεωτικά να αναγράφεται ο κωδικός αριθμός του ωοσκοπικού κέντρου, η κατηγορία ποιότητας και βάρους τους και η ημερομηνία ελάχιστης διατηρησιμότητας (28 ημέρες μετά την ημερομηνία ωοτοκίας).
    Όλα τα αβγά θα πρέπει να φέρουν στο κέλυφος με καθαρά γράμματα τον διακριτικό αριθμό του παραγωγού και τα αρχικά της χώρας προέλευσης που για τη χώρα μας είναι το GR.
    • ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ Όλα τα παιχνίδια πρέπει να φέρουν το σήμα «CE», που αποτελεί δήλωση του κατασκευαστή ότι το παιχνίδι είναι κατασκευασμένο σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά πρότυπα.
    Επίσης, πρέπει να φέρουν το όνομα ή και την εταιρική επωνυμία και το σήμα, καθώς και τη Δ/νση του κατασκευαστή ή εντολοδόχου του ή του εισαγωγέα στην αγορά.
    Οι γονείς να φροντίζουν να μην παρασύρονται από τις διαφημίσεις, αλλά να επιλέγετε παιχνίδια που προάγουν την ευρηματικότητα και την πρωτοβουλία του παιδιού.
    • ΧΡΗΣΗ ΚΡΟΤΙΔΩΝ - ΒΕΓΓΑΛΙΚΩΝ ΠΥΡΟΤΕΧΝΗΜΑΤΩΝ κλπ
    Η εισαγωγή, μεταφορά, κατασκευή, εμπορία και κατοχή ειδών πυροτεχνίας, που χαρακτηρίζονται ως βεγγαλικά και πυροτεχνήματα, επιτρέπεται μόνο κατόπιν σχετικής άδειας των αρμοδίων αστυνομικών υπηρεσιών.
    Πριν τη διάθεση στην κατανάλωση οποιουδήποτε εκρηκτικού, πρέπει αυτό να είναι εφοδιασμένο με έγκριση κυκλοφορίας από τις αρμόδιες Υπηρεσίες του Υπουργείου Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας.
    • ΔΙΑΚΟΣΜΗΤΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΠΟΥ ΟΜΟΙΑΖΟΥΝ ΜΕ ΤΡΟΦΙΜΑ/ΓΛΥΚΑ
    Διακοσμητικά προϊόντα, τα οποία λόγω σχήματος, εμφάνισης, οσμής και μεγέθους ομοιάζουν με τρόφιμο, είναι ιδιαίτερα ελκυστικά για παιδιά.
    Εξαιτίας αυτού, συστήνεται στους γονείς να είναι ιδιαίτερα προσεχτικοί στις αγορές που πραγματοποιούν και να αποφεύγουν να αγοράζουν διακοσμητικά προϊόντα που ομοιάζουν με τρόφιμα/γλυκά.
    • ΠΑΙΔΙΚΑ ΕΝΔΥΜΑΤΑ
    Συστήνεται στους γονείς που αγοράζουν ενδύματα για τα παιδιά τους να λαμβάνουν υπόψη τους ενδεικτικά και τα εξής: Ενδύματα για παιδιά μέχρι 7 ετών (ύψος 1.34μ) δεν πρέπει να φέρουν κορδόνια. Γενικά τα παιδικά ενδύματα δεν πρέπει να φέρουν κορδόνια (λειτουργικά ή διακοσμητικά) και κορδόνια περίσφιξης με ελεύθερες άκρες μακρύτερα των 14cm στην περιοχή του θώρακα και της μέσης.
    Τέλος η ΕΠΚΑ-ΣΤΕ καλεί τους πολίτες –καταναλωτές αυτές τις μέρες της κατάνυξης, να κάνουμε μια στροφή αναζήτησης, νέων προτεραιοτήτων και αξιών, να έλθουμε πιο κοντά στο ΑΝΘΡΩΠΟ και με πνεύμα αλληλεγγύης να επιδιώξουμε να ανατρέψουμε και να αναστρέψουμε το ζοφερό κλίμα το οποίο βιώνουμε.
    ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΜΕ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΕΛΠΙΔΑ.!

    Για την ΕΠΚΑ-ΣΤΕ
    Ο Πρόεδρος Η Γ. Γραμματέας

    Γιώργος Μητροπέτρος Χρύστα Δημαρέλου