Ο Ναυτικός Ομιλος Καρύστου κατέλαβε τις 2 πρώτες θέσεις στον 1ο άγώνα για το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Καθετής στην Κάρυστο
 • 1Ος ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΑΓΩΝΑΣ ΚΑΘΕΤΗΣ

  Την Κυριακή 15 Μαΐου πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία στον κόλπο της Καρύστου ο πρώτος πανελλήνιος αγώνας αλιείας από σκάφος με καλάμι. Διοργανωτής ο Ναυτικός Όμιλος Καρύστου και συμμετέχοντες οι αθλητές από 8 συλλόγους δύναμης της ΕΟΥΔΑ που καλλιεργούν το συγκεκριμένο αγώνισμα. ΝΟΙΕΣ Πόρτο Ράφτη, ΝΑΟ Ειρήνης και Φιλίας, ΟΕΑΝΑΠειραιά, Ν.Ο.Σύρου, ΙΜΑΕΣ Πόρτο Ράφτη , ΟΦΑ, Ν.Ο.Ραφήνας και Ν.Ο.Καρύστου έδωσαν δυναμικά το παρόν.
  Ο καλός καιρός, το υψηλό επίπεδο των συμμετεχόντων και η εμπειρία των διοργανωτών ήταν αυτά που ξεχώρισαν σε αυτήν τη διοργάνωση.
  Φέτος που είναι μια ξεχωριστή χρονιά, αφού το μουντιάλ ψαρέματος γίνεται σε μια γειτονική μας χώρα, την Ιταλία, όλοι οι φίλοι του αθλήματος θα θέλουν να συμμετάσχουν εκεί.
  Οι δηλώσεις συμμετοχής των εθνικών ομάδων πρέπει να κατατεθούν μέχρι τέλος Μαΐου άρα το ελληνικό πρωτάθλημα θα πρέπει να ολοκληρωθεί μέσα στο Μάιο.
  Ο αγώνας της Καρύστου ήταν ο πρώτος του πρωταθλήματος και ακολουθεί ο δεύτερος και τελικός αγώνας στο Πειραιά στις 29 Μαΐου με διοργανωτή τον ΟΕΑΝΑΠ.
  Η συμμετοχή της Ελλάδας την προηγούμενη χρονιά στο παγκόσμιο στο Μαυροβούνιο και η εμπειρία που αποκτήθηκε είχε σαν αποτέλεσμα μια προσαρμογή του κανονισμού αγώνα στα διεθνή πλαίσια ώστε η νέα ομάδα που θα βγει να είναι πιο ετοιμοπόλεμη να αντιμετωπίσει τις υπόλοιπες ομάδες.
  Μεγέθη ψαριών προς τα πάνω, μικρή τράπεζα αγώνα, ψάρεμα σε ρηχά νερά, δυο είδη δολωμάτων, ελεύθερος χρόνος πριν την έναρξη του αγώνα για προετοιμασία ήταν κάποια από αυτά που είδαμε στην Κάρυστο.
  Οι συμμετέχοντες μαζεύτηκαν το Σάββατο το απόγευμα όπου οι διοργανωτές τους ανάλυσαν τον κανονισμό, έδωσαν τις όποιες διευκρινήσεις χρειαζόντουσαν κι έγιναν οι κληρώσεις των σκαφών.
  Σε κάθε σκάφος υπήρχαν αθλητές από διαφορετικούς ομίλους ώστε να υπάρχει κι επιτήρηση αλλά και για καλύτερη σύσφιξη σχέσεων μεταξύ των διαγωνιζομένων.
  Ο ΑΓΩΝΑΣ
  Κυριακή πρωί και ώρα 5:30 και οι συμμετέχοντες αρχίζουν να καταφθάνουν στον τόπο συγκέντρωσης. Παίρνουν το δόλωμα, φρέσκια γαρίδα και μάνα, τα μεγέθη των ψαριών , χάρακα, σάκους για τα αλιεύματα, ένα πρόχειρο πρωινό και επιβιβάζονται στα σκάφη.
  6:00 και τα σκάφη όλα μαζί αναχωρούν για τη μέση της τράπεζας του αγώνα.
  6:10. Τα σκάφη βρίσκονται στην τράπεζα και οι αθλητές προετοιμάζονται.
  Αρματώνουν καλάμια, κόβουν δολώματα και περιμένουν το σήμα του αλυτάρχη.
  6:30. Ο αλυτάρχης του αγώνα Νεκτάριος Μήλας μαζί με το Στέλιο Παπουτσή από το σκάφος της επιτροπής δίνουν την έναρξη του αγώνα με το άναμμα ενός βεγγαλικού.
  Τα σκάφη όλα σταματούν στο ίδιο περίπου σημείο και ρίχνουν άγκυρα.
  Οι πρώτες δολωμένες αρματωσιές πέφτουν στο νερό και οι πρώτες τσιμπιές δεν αργούν να φανούν. Τα ψάρια στην αρχή είναι μικρά αλλά αυτό δε σημαίνει τίποτα.
  Πολύ σύντομα έρχονται και τα μετρήσιμα και όλα κυλούν ομαλά.
  Ο καλός καιρός είναι σύμμαχος στο να απολαύσουν όλοι τον αγώνα αλλά δεν έχει τον τσίμπο που θα είχε με αέρα.
  Κάποιοι που αναζητούν καλύτερα ψάρια και περισσότερα σε άλλα σημεία της τράπεζας στο τέλος γυρίζουν στο ίδιο σημείο αφού εκεί υπήρχαν και τα περισσότερα.
  Έτσι στο τελείωμα του αγώνα βλέπεις όλα τα σκάφη να βρίσκονται στο ίδιο σημείο και να προσπαθούν οι αθλητές να βγάλουν όσο περισσότερα ψάρια μπορούν πριν τη λήξη.
  Σπάροι, γόπες, πέρκες, χανάκια, κακαρέλοι τα πιο συνήθη αλιεύματα.
  11:30. Η λήξη του αγώνα δίδεται με την έναρξη ενός δεύτερου βεγγαλικού.
  Οι αθλητές καταμετρούν τα αλιεύματά τους, τα καταγράφουν στο ειδικό έντυπο και αφού τοποθετούν στο σάκο τους και το νούμερό τους το κλείνουν και το παραδίδουν στην επιτροπή.
  Το ίδιο γίνεται από όλους και αφού παραδοθούν τα αλιεύματα τα σκάφη αναχωρούν για το λιμάνι.
  13:00 Αθλητές και συμμετέχοντες βρίσκονται στο χώρο ζυγίσματος, όπου ο διοργανωτής προσφέρει ένα γεύμα όπου η φρέσκια σαρδέλα κυριαρχεί.
  Τα αλιεύματα του κάθε διαγωνιζόμενου μπαίνουν στη ζυγαριά και το βάρος τους καταγράφεται.
  Το σύνολο των γραμμαρίων είναι και η βαθμολογία του.
  13:45 Τα αποτελέσματα ανακοινώνονται με τις ανάλογες απονομές στους νικητές. Πρώτος νικητής ο αθλητής της Καρύστου Κώστας Δρόσος με 2475 βαθμούς.
  Δεύτερος νικητής ο επίσης αθλητής της Καρύστου Αντώνης Δρόσος με 2420 βαθμούς.
  Τρίτος νικητής ο αθλητής του ΝΟΙΕΣ Πόρτο Ράφτη Κώστας Κακαρνάκης με 2035 βαθμούς.
  14:45.
  Οι συμμετέχοντες αρχίζουν να αποχωρούν για να προλάβουν το πλοίο της επιστροφής.
  Όλοι δίνουν ραντεβού στον επόμενο αγώνα στο Πειραιά.
  Τελειώνοντας να αναφέρουμε την πρωτοεμφανιζόμενη ομάδα του Ν.Ο.Σύρου, την προσφορά των αλιευμάτων στο γηροκομείο Καρύστου και το ευχαριστήριο των διοργανωτών στο Δήμο Καρύστου και στο Πρακτορείο ταξιδιών South Evoia Tours του Νίκου Λαγώνικου.
  ΑΝΤΩΝΗΣ ΔΡΟΣΟΣ